Nog 1 vermist

Lichaam van vermiste onderzoeker gevonden in Poolse grot

23 augustus 2019 00:06 Aangepast: 23 augustus 2019 00:07
Reddingswerkers bij de Poolse grot.

Reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van een van de twee onderzoekers die sinds zaterdag vastzitten in de grootste en diepste grot van Polen.

"De eerste van de speleologen is gevonden in de grot, hij is dood. Meer informatie zal morgen beschikbaar zijn", liet de Poolse reddingsdienst weten in een korte verklaring.

Vol met regenwater

De twee onderzoekers raakten in de Wielka Śniezna in het Tatra-gebergte ingesloten toen een deel van de grot volliep met regenwater. Direct werd een reddingsactie op touw gezet. Het was tot nog toe onduidelijk hoe de twee eraan toe waren. Over het lot van de ander is nog niets bekend. 

Gisteren werd een deel van de uitrusting van een van de twee onderzoekers gevonden. Het leek erop dat die vrijwillig waren achtergelaten, om door een nauwe doorgang te kunnen. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitrusting vermiste onderzoekers gevonden in Pools grottenstelsel

Explosieven

Omdat van begin af aan duidelijk was dat haast geboden was, werd bij de reddingsactie grof geschut niet geschuwd. Reddingswerkers gebruikten onder meer explosieven om doorgangen te forceren. In de grot is het koud en zeer vochtig, waardoor het gevaar van onderkoeling op de loer ligt.

Het grottenstelsel bestaat uit bijna 24 kilometer aan onderaardse gangen, met een diepte tot ruim 800 meter. De Poolse reddingswerkers en brandweerlieden ter plaatse krijgen hulp van collega's uit Slowakije. De grot ligt aan de grens tussen beide landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore