Buitenland

Sea-Watch-kapitein Pia Klemp weigert heldenpenning Parijs

22 augustus 2019 21:24 Aangepast: 22 augustus 2019 21:27
Pia Klemp

De Duitse Pia Klemp zou voor haar rol als kapitein bij onder andere Sea-Watch een heldenpenning krijgen in Parijs. Maar Klemp weigert.

"We hebben de staat niet nodig om te beslissen wie er een 'held' is en wie er 'illegaal' is", laat Klemp weten. In haar statement haalt de Duitse hard uit naar Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs.

'Politie steelt dekens'

"Je wil me een medaille geven omdat onze bemanning 'dagelijks onder moeilijke omstandigheden migranten redt'", schrijft Klemp. "Tegelijkertijd steelt de politie van Parijs dekens van mensen die gedwongen worden om op straat te leven. En dat terwijl jullie protesten onderdrukken en mensen die opkomen voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers criminaliseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapitein Sea-Watch tot ongenoegen Italiaanse minister vrijgelaten

Samen met collega Carola Rakete zou Klemp geëerd worden in de Franse hoofdstad. Burgemeester Hidalgo herkent zich niet in de kritiek volgens persbureau Reuters. "Parijs is volledig toegewijd om vluchtelingen te steunen, onderdak te bieden en om respect te tonen voor hun menselijkheid", zegt Hidalgo.

Celstraf van 10 jaar

Rackete hing in juli nog een celstraf van 10 jaar boven het hoofd in Italië. Ze zat daar vast omdat ze met het schip Sea-Watch 3 de haven van Lampedusa was binnengevaren. Ze werd gearresteerd voor medeplichtigheid aan mensensmokkel en het negeren van instructies van politie en kustwacht. Niet veel later liet een Italiaanse onderzoeksrechter haar gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore