Eenzijdig dieet

Veganistische Australiërs schuldig aan zware ondervoeding dochtertje

22 augustus 2019 14:38 Aangepast: 22 augustus 2019 15:43
Archieffoto Beeld © iStock

Een Australische rechter heeft een man en een vrouw veroordeeld tot taakstraffen van 18 maanden omdat zij hun dochtertje op een streng en eenzijdig veganistisch dieet hadden gezet, waardoor zij zwaar ondervoed raakte.

Het meisje, nu drie jaar oud, zag er na 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Zij kreeg voornamelijk granen, aardappelen, toast en rijst te eten, meldt BBC News.

Geen tanden

Toen het meisje vorig jaar bij de ouders werd weggehaald, bleek zij geen tanden in haar mond te hebben. Ze had blauwe lippen, koude handen en voeten, een lage bloedspiegel en nauwelijks spieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Chef-kok vs. dieetwensen: 'Ik heb moeite met de gelegenheidsveganisten'

Volgens de rechter was het voedsel dat het kind kreeg voorgezet 'volkomen ongeschikt'. Ze was zwaar ondervoed en veel te licht en te klein voor haar leeftijd.

Essentiële voedingsstoffen

"Ze kon niet rechtop zitten, ze kon niet spreken, ze kon niet zelf eten, ze kon niet met speelgoed spelen, ze kon niet omrollen", staat in de getuigenverklaring van de vrouw bij wie het meisje werd ondergebracht nadat het bij de ouders was weggehaald.

"Het is de verantwoordelijkheid van iedere ouder om ervoor te zorgen dat het dieet dat zij kinderen aanbieden evenwichtig is en genoeg essentiële voedingsstoffen bevat voor een optimale groei", zei de rechter in haar uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zweedse baby bijna dood na eenzijdig veganistisch dieet, ouders cel in

De ouders hebben schuld bekend. Zij hebben nog twee kinderen. Die hebben tijdens hun opvoeding geen aantoonbare fysieke problemen aan hun opvoeding overgehouden.

Het proces in Australië heeft veel raakvlakken met een Zweedse rechtszaak eerder dit jaar. Daarin werden de ouders van een 18 maanden oud meisje tot drie maanden cel veroordeeld omdat zij hun kind streng veganistisch opvoedden. Ook dit meisje was zwaar ondervoed, en op sterven na dood.

Veganisme en ouderschap

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme 'kunnen veganisme en ouderschap prima samengaan'. Dat zei een woordvoerder direct na de Zweedse rechtszaak.

De vereniging verklaarde toen te betreuren dat veganisme in een kwaad daglicht werd gesteld. "Elk kind kan ondervoed raken met een onvolwaardig voedingspatroon. Dát is een probleem, niet veganisme op zich."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tim eet sinds twee jaar veganistisch: 'Ik ben nog geen dag ziek geweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore