Voorwaarde

'Alleen in EU-verband marineschip naar Straat van Hormuz'

22 augustus 2019 04:08
Een Britse tanker in de Straat van Hormuz.

Nederland wil aan het Amerikaanse verzoek om hulp in de Straat van Hormuz tegemoet komen, maar wel onder één voorwaarde: alleen als de missie in Europees verband wordt uitgevoerd, wil het kabinet een marineschip naar de waterweg sturen.

Dat bevestigen bronnen rond het Binnenhof aan De Telegraaf. Met de benadering wil Nederland zorgen dat het niet wordt meegezogen in het Amerikaans-Iraanse conflict om de zeestraat. Daarbij moet het plan uitstralen dat Europa een confrontatie met Iran wil vermijden. 

Economisch belang 

Ook zou de aanpak twijfels binnen de coalitie moeten wegnemen. Met name D66 had bedenkingen over een missie die door de Amerikanen wordt aangevoerd. Het kabinet staat open voor deelname aan de missie omdat het onder meer het economische belang van de waterweg inziet. Veel olie wordt door de Straat van Hormuz vervoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië neemt deel aan Amerikaanse missie Straat van Hormuz

De afgelopen maanden vond een reeks incidenten plaats in de waterweg bij Iran. Vorige maand kaapten Iraniërs een Britse olietanker, waarna de Britten een Iraanse tanker bij Gibraltar vastlegden.

De Amerikanen willen ingrijpen om olietankers een veilige doorgang te geven en riepen verschillende landen op om militaire steun te leveren. Het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben zich al aangesloten bij de missie, maar of ook Nederland wilde helpen was tot nu toe onduidelijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore