Wie spijt heeft van een tatoeage kan vanaf eind 2020 in Duitsland alleen nog terecht bij een arts. De maatregel moet fouten bij het gebruik van lasers voorkomen. Dermatologen zijn blij. "Als een laser verkeerd wordt ingezet, kan dat leiden tot brandwonden, pigmentverandering, ontstekingen, littekenvorming maar ook kanker."
Op dit moment kunnen in zowel Duitsland als Nederland tattoos verwijderd worden bij laserstudio's en dermatologen. In Duitsland maakt een nieuwe regel over voorwaarden voor werken met straling daar een einde aan.
De Duitse beroepsvereniging van dermatologen adviseert mensen nu al om alleen naar ervaren huidartsen met de juiste apparatuur te gaan. "Een arts heeft de opleiding, medische achtergrond en vaak ook ethische normen."

Tattoopoli
In Nederland werd in 2016 een wetsvoorstel ingediend waarin minister Schippers destijds opriep om, net als nu in Duitsland, het verwijderen van tatoeages alleen te laten doen door artsen. Dat voorstel is nog steeds in behandeling. Dermatoloog Sebastiaan van der Bent hoopt dat het er komt. Hij startte twee jaar geleden een tattoopoli in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
"Ik heb de poli opgericht voor mensen die problemen hadden met hun tatoeages: allergieën, infecties enzovoort, maar we zagen ook heel veel mensen die kwamen met problemen die waren ontstaan na een behandeling met een laser", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Mensen moeten eerlijk geïnformeerd worden over de procedure van het verwijderen van een tatoeage. Als je gezegd wordt dat het in één dag kan, dan is dat gewoon niet waar."
Brandwonden en littekens
In zijn poli zag Van der Bent veel nare voorbeelden van mensen die bij een verkeerde laserstudio waren geweest. "Littekens, een blekere huid, en verdonkering op je huid, blaren, brandwonden, maar het meest vervelende is nog wel littekens. Dat kan allemaal gebeuren door een verkeerde instelling van de laser of het gebruik van een verkeerde laser."
Volgens hem hoeven het niet eens per se alleen artsen te zijn die tattoos mogen verwijderen. "Het is belangrijk dat bekwame mensen het doen. Met artsen heb je daar meer zekerheid van. Tattoos verwijderen is best ingewikkeld. Er zijn veel verschillende soorten lasers en factoren die meespelen: wat voor kleur is de tattoo, wat voor kleur is je huid, is het een oude of een nieuwe tattoo, dat maakt allemaal uit."
Achterkamertjes
In Duitsland staan uitbaters van laserstudio's niet bepaald te springen om de nieuwe regel. "Het verwijderen van tatoeages wordt in de toekomst veel duurder en er zullen wachttijden ontstaan. Ik hoop niet dat het een grijs gebied wordt waarin het achterkamertjes gaat gebeuren", zegt een eigenaar van een laserstudio tegen het Duitse persbureau DPA.
Wanneer en hoe Nederland Duitsland zal volgen, moet nog blijken. Er ligt op dit moment een adviesvraag bij de raad van Volksgezondheid en Samenleving. Zij zullen waarschijnlijk dit najaar met een advies aan de minister komen. Voorlopig zal er dus nog geen wetswijziging plaatsvinden.