Drie weken op zee

Migranten reddingsschip Open Arms naar vijf landen, niet naar Nederland

21 augustus 2019 13:49 Aangepast: 23 augustus 2019 13:16
Een migrant verlaat het reddingsschip Open Arms Beeld © AFP

De ongeveer 100 migranten van het schip Open Arms die aan land zijn gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa worden overgebracht naar vijf EU-landen. Nederland zit daar niet bij.

Het gaat om Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal. De migranten konden gisteravond van boord gaan nadat de Italiaanse justitie opdracht had gegeven het schip in beslag te nemen en de opvarenden te ontschepen.

Situatie nijpend

Na bijna drie weken op de Middellandse Zee was hun situatie volgens de Spaanse hulporganisatie achter het schip erg nijpend geworden.

De migranten krijgen nu de zorg die ze nodig hebben, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie, die verantwoordelijk is voor de verdeling van migranten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Migranten overboord gesprongen van reddingsschip Open Arms

Ocean Viking

Ondertussen is er nog geen oplossing voor het Noorse reddingsschip Ocean Viking dat met 356 migranten aan boord in de buurt van Italië vaart. De Europese Commissie hoopt dat lidstaten 'de geest van solidariteit' rond Open Arms ook tonen voor deze opvarenden. Hierover is contact met de lidstaten.

Aan boord van de Ocean Viking zijn naast de bemanning twaalf mensen van de reddingsorganisatie SOS Méditerranée en een negenkoppig team van Artsen Zonder Grenzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Spanje is te ver weg voor schip Open Arms: 'Migranten moeten nu van boord'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore