Nog geen contact

Uitrusting vermiste onderzoekers gevonden in Pools grottenstelsel

21 augustus 2019 10:01 Aangepast: 21 augustus 2019 10:07
Poolse reddingswerkers op weg naar de Wielka Sniezna-grot. Beeld © EPA

Reddingswerkers hebben klimtuig, voedsel en een kapotte boor gevonden van de twee speleologen die sinds zaterdag vastzitten in een uitgebreid grottenstelsel in Zuid-Polen.

De twee maakten deel uit van een groep van zes onderzoekers die nog niet in kaart gebrachte delen van de Wielka Sniezna-grot in het Tatragebergte wilde verkennen. Vier van hen wisten het grottenstelsel te verlaten, de andere twee werden verrast door snel opkomend water.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Twee onderzoekers vast in langste en diepste grot van Polen

Explosieven gebruikt

Het gangenstelsel, 24 kilometer in totaal, reikt tot 800 meter diepte. De gevonden voorwerpen lagen bij een smalle passage in de grot. Volgens Jan Krzysztof, de leider van de reddingspatrouille, hebben de twee hun uitrusting achtergelaten om door een smalle doorgang te kunnen klimmen.

Bij de zoektocht naar de twee wordt gebruikgemaakt van explosieven om de smalle passages wijder te maken. Maar het gebruik daarvan veroorzaakt gevaarlijke dampen en stofwolken, die het reddingswerk extra bemoeilijken.

Tot nu toe is er geen contact geweest met de twee. Daarom moeten de reddingswerkers gissen waar ze zich zouden kunnen bevinden. Krzysztof zei eerder dat hij vreesde voor het leven van de twee: "We weten niet of ze nog in leven zijn. Dat is de grote vraag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore