Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ontmoeting uitgesteld

Trump zegt bezoek aan Denemarken af na afwijzing verkoop Groenland

21 augustus 2019 02:38 Aangepast: 21 augustus 2019 07:49
Groenland. Beeld © iStock

De Deense premier reageerde nogal duidelijk toen Trump zei Groenland te willen kopen: dat gaat niet door, Groenland is niet te koop. Daarom zegt Trump nu de geplande ontmoeting met de Deense premier af.

Nadat Trump vorige week voorstelde om Groenland te kopen, reageerde de Deense premier Mette Frederiksen kordaat. "Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland behoort tot Groenland. Ik hoop heel erg dat dit niet serieus is bedoeld", vertelde ze tijdens een bezoek aan Groenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Denemarken tegen president Trump: Groenland is niet te koop

Ontmoeting uitgesteld

Vannacht heeft Trump daar op gereageerd. Hij stelt de geplande ontmoeting met Frederiksen uit. "Denemarken is een heel speciaal land met fantastische mensen, maar omdat de premier heeft laten weten Groenland niet te willen verkopen stel ik onze ontmoeting die over twee weken gepland staat uit", tweet de Amerikaanse president.

"De Deense premier heeft Amerika en Denemarken een dienst bewezen door zo direct te reageren: dit bespaart ons veel tijd en geld", voegt Trump daaraan toe. "Ik bedank haar daarvoor en kijk er naar uit om in de toekomst eens een nieuwe afspraak te maken."

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigt aan persbureau AP dat het bezoek van Trump aan Denemarken inderdaad geannuleerd is. 

Trump Tower

Gisteren twitterde Trump ook een foto van een dorpje met gekleurde huizen in Groenland, waar een gouden Trump Tower in was geplakt. "Ik beloof dat ik dit Groenland niet aan zal doen", luidde het bijschrift.

Waarom Trump Groenland wil kopen

President Trump wil Groenland kopen. Klinkt gek, maar helemaal verrassend is het niet. Trump wil meer macht over het land vanwege haar grondstoffen en de groeiende Chinese invloed in de regio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore