Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Johnson: hoe dan ook géén harde grens tussen de Ierlanden

20 augustus 2019 14:42 Aangepast: 02 oktober 2019 18:35
De Britse premier Johnson met zijn adviseur Roy Sefa-Attakora tijdens een rondetafelgesprek vorige week in Londen. Beeld © Getty

De Britse premier Boris Johnson heeft de leiders van de Europese Unie in een brief verzocht om nog voor 31 oktober een brexitdeal te sluiten zonder de zogeheten backstop. Tornen aan die tijdelijke verzekeringspolis blijft voor de EU echter onbespreekbaar zolang een 'realistisch alternatief' ontbreekt.

Ruim twee maanden voor de afgesproken deadline hoopt Johnson nog steeds op een nieuwe brexitdeal. Wat hem met name stoort aan het brexitakkoord van May, dat tot driemaal toe van tafel werd geveegd door Britse parlement, is de backstop die de vrede in Noord-Ierland in gevaar zou brengen.

'Backstop onuitvoerbaar'

De backstop is volgens Johnson ondemocratisch, in strijd met de Britse soevereiniteit en brengt een goede toekomstige relatie met de EU in gevaar en daarmee 'onuitvoerbaar', schrijft hij in een open brief aan voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad.

De backstop?

De backstop is de 'verzekeringspolis' die in werking treedt als er geen oplossing gevonden is voor de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Deze tijdelijke noodoplossing voorkomt dat er weer een harde grens met controles tussen de Ierlanden komt, vanwege de vrees dat het etnisch-nationalistische geweld terugkeert.

De bloedige strijd ('the Troubles') begon eind jaren 60, maar kwam in 1998 ten einde toen het Goedevrijdagakkoord het vredesproces in werking zette. Het nadeel van de backstop voor de Britten: zij blijven dan onderdeel van een douane-unie met de EU, zonder einddatum.

Soldaten in de straten van Belfast in augustus 1969. Soldaten in de straten van Belfast in augustus 1969.

Volgens Johnson is de backstop een risico voor de 'zorgvuldig uitonderhandelde balans tussen beide tradities in Noord-Ierland', doelend op het compromis dat de protestanten en katholieken sloten met het Goedevrijdagakkoord.

"We moeten er allereerst voor zorgen dat de harde grens niet terugkeert", schrijft de Britse premier in de brief aan Tusk. "Deze overheid zal geen infrastructuur, inspecties of controleposten plaatsen op de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Wij aanvaarden graag een juridisch bindende verplichting daartoe en hopen dat de EU hetzelfde doet".

Welk alternatief de Britse regering hierbij voor ogen heeft, blijft echter onbenoemd.

Tusk: Johnson is voorstander grens

Donald Tusk reageerde vanmiddag direct op de brief van Johnson. "De backstop is een verzekering om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden, tenzij en totdat er een alternatief is gevonden. Zij die tegen de backstop zijn en geen realistische alternatieven voorstellen, steunen feitelijk de herinvoering van een grens. Zelfs als ze dat niet erkennen", aldus Tusk in een tweet.

Met nog ruim twee maanden voor de brexitdeadline is duidelijk dat beide kampen niet alleen achter de schermen druk uitoefenen, maar ook en plein public.

Deze week gaat Johnson op bezoek bij zowel Angela Merkel (morgen) als Emmanuel Macron (donderdag), in nog maar een poging om een einde te maken aan de jarenlange impasse.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore