Bij Syrische grens

Duitsland haalt voor het eerst kinderen van IS-strijders op

19 augustus 2019 14:38 Aangepast: 19 augustus 2019 14:57
Een moeder met een kind in het al-Hol kamp. Beeld © AFP

Duitsland heeft voor het eerst kinderen van IS-aanhangers opgehaald op de grens tussen Syrië en Irak. Het gaat om drie kinderen en een zes maanden, oude zieke baby.

De kinderen verbleven sinds de overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat in het vluchtelingenkamp al-Hol.

Lange discussies

Er is lang gediscussieerd in Duitsland over de terugkeer van kinderen uit het IS-Kalifaat. De regering hield de boot af door te wijzen op het feit dat er geen Duitse diplomatieke medewerkers in het gebied zaten. Een gerechtshof in Berlijn besloot in juli evenwel dat de Duitse regering familieleden van IS-strijders moet terughalen.

Tientallen kinderen

In het noordoosten van Syrië zouden zich volgens informatie van het Koerdische Rojava Informatie Centrum (RIC) 117 kinderen bevinden met het Duitse staatsburgerschap.

Daarnaast zitten er 21 kinderen van Duitsers zonder staatsburgerschap en tientallen Duitse vrouwen en 66 mannen, van wie er meer dan veertig verdacht worden van oorlogsmisdaden.

Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto) Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto)

Nederlands beleid

De Nederlandse regering is niet van plan om kinderen uit Syrië terug te halen. Circa negentig Nederlandse kinderen zit nog vast in Syrië. Begin juni zijn wel twee wezen teruggehaald, maar dat gebeurde volgens de regering bij hoge uitzondering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Blok over terughalen IS-kinderen: 'Unieke situatie, beleid niet gewijzigd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore