Studenten opgepakt

Betogende Papoea's steken regioparlement in brand

19 augustus 2019 13:33 Aangepast: 19 augustus 2019 13:38
Beeld © EPA

Een protest in de Indonesische provinciehoofdstad Manokwari is behoorlijk uit de hand gelopen. Demonstrerende Papoea's hebben het regionale parlementsgebouw in brand gestoken.

Betogers blokkeerden straten en staken autobanden en boomtakken in band. "De hele stad is stilgevallen, om niet te zeggen: compleet verlamd", schetste vicegouverneur Mohamad Lakotoni de situatie. Directe aanleiding voor het protest was de aanhouding van 43 studenten, zaterdag op Java. 

Onder de Papoea's die het westen van Nieuw-Guinea bewonen, is al tientallen jaren een beweging actief die streeft naar onafhankelijkheid van Indonesië.

Vlaggenmast omgebogen

Zaterdag werden 43 studenten aangehouden op Java, omdat enkelen van hen een vlaggenmast hadden omgebogen tijdens de viering van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag. De politie schoot met traangas en zou de studenten voor 'apen' hebben uitgemaakt.

Manokwari is de hoofdstad van de provincie West-Papoea. Het gebied stond tot 1962 onder Nederlands bestuur en werd in 1969 na een zeer omstreden referendum officieel deel van Indonesië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore