Reddingsoperatie

Twee onderzoekers vast in langste en diepste grot van Polen

19 augustus 2019 11:22 Aangepast: 19 augustus 2019 13:44
Reddingswerkers bij de Poolse grot.

Twee speleologen zitten sinds zaterdag gevangen in een grot in het zuid-Poolse Tatra-gebergte. De onderzoekers kunnen geen kant op omdat de nauwe toegangstunnel is ondergelopen met regenwater.

Reddingswerkers proberen contact te krijgen met de gevangen speleologen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. De onderzoekers zitten vast in de diepste en langste grot van Polen. De angst over hun toestand groeit omdat ze worden blootgesteld aan extreme omstandigheden. Het is waterkoud in de grot en de luchtvochtigheid bijzonder hoog. Het risico op onderkoeling ligt dan op de loer.

Het reddingsteam wil met explosieven een alternatieve route maken om de speleologen te bereiken, maar die operatie is gevaarlijk en kan dagen duren, mogelijk zelfs weken.

24 kilometer aan onderaardse gangen

"Het is extreem moeilijk om de speleologen te bereiken, ook al weten we waar ze zich bevinden", zei het hoofd van de reddingsdienst tegen de publieke omroep TVP.

Het grottenstelsel van de Wielka Śniezna bestaat uit bijna 24 kilometer aan onderaardse gangen, met een diepte tot ruim 800 meter. De Poolse reddingswerkers en brandweerlieden ter plaatse krijgen hulp van collega's uit Slowakije. De grot ligt aan de grens tussen beide landen. Ook zijn explosievenexperts ter plaatse.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore