Verklaring

Britse prins over beschuldigingen in Epstein-affaire: 'Weerzinwekkend'

19 augustus 2019 12:09 Aangepast: 19 augustus 2019 15:07
Prins Andrew (archieffoto). Beeld © EPA

Prins Andrew van het Britse koningshuis is dit weekend weer in verlegenheid gebracht nadat er foto's uit 2010 opdoken. Daarop is te zien hoe de prins bij het huis van de omstreden zakenman Jeffrey Epstein staat. Die zakenman werd verdacht van kindermisbruik. Prins Andrew ontkent nu in een verklaring dat hij iets strafbaars heeft gedaan.

Prins Andrew betreurt de suggestie dat hij 'dergelijk gedrag zou goedkeuren, eraan zou deelnemen of zou aanmoedigen', zo laat een woordvoerder van het Buckingham Palace in een verklaring weten. Dat schrijft de Daily Mail.

In de verklaring werd die suggestie bovendien 'weerzinwekkend' genoemd en er werd gesteld dat de beschuldigingen 'van ongepastheid met minderjarige' aan het adres van de prins 'vals en zonder enige basis' zijn. 

'Ontsteld'

"De hertog van York is ontsteld door de recente berichten over de vermeende misdaden van Epstein." 

Prins Andrew voelde zich genoodzaakt een verklaring naar buiten te brengen nadat er (nieuw) beeldmateriaal opdook. Daarop valt te zien dat de prins in 2010 bij het herenhuis van Epstein was geweest. Hij staat bij de deur, kijkt naar buiten en zwaait naar een jonge vrouw die het pand heeft verlaten. Epstein stapt in een auto met chauffeur.

Veroordeling 2008

De foto's van de prins met Epstein zijn gemaakt twee jaar nadat Epstein al eens werd veroordeeld voor het seksueel uitbuiten van minderjarige meisjes. Om een zwaardere straf te ontlopen trof hij toen een controversiële en lang geheimgehouden deal met justitie.

Voor zijn rol bij die deal stapte de Amerikaanse minister voor werkgelegenheid Alexander Acosta op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zelfmoord?' Wilde complottheorieën na dood miljardair Jeffrey Epstein

Levenloos in cel

De steenrijke Jeffrey Epstein (66) werd begin deze maand levenloos gevonden in zijn cel in Manhattan. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Epstein, die veel machtige politici persoonlijk kende, onder wie Donald Trump en oud-president Clinton, zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt.

Toen zijn huis in New York in juli werd doorzocht, vond de politie zeker honderden naaktfoto's. Volgens aanklagers ging het om foto's van minderjarige meisjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksschandaal: Hoe raakte de Britse prins Andrew betrokken?

Dertien jaar oud

Epstein zou zijn slachtoffers naar verschillende huizen hebben gelokt en had seks met ze. Ook betaalde hij hen om weer nieuwe meisjes te rekruteren. Sommige meisjes waren pas dertien jaar oud.

Vier jaar geleden werd de naam van prins Andrew ook al in verband gebracht met de miljardair. Een vrouw claimde toen dat ze als minderjarige gedwongen is tot seks met meerdere machtige mannen, onder wie de prins.

De beschuldigingen kwamen toen naar buiten in een proces rond Epstein. 

Verlegenheid

Het schandaal bracht het Britse koningshuis destijds in verlegenheid. Buckingham Palace ontkende met klem dat de prins iets te doen had met deze zaak. 

Dat was opvallend, want normaal gesproken reageert Buckingham Palace niet op lopende rechtszaken.

Overigens heeft Andrew nergens voor terecht hoeven staan in de rechtbank: een Amerikaanse rechter besloot in datzelfde jaar dat de aantijgingen niet werden behandeld.

Wie is prins Andrew? 

Prins Andrew, volledige naam Andrew Albert Christian Edward, is het derde kind van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip. Hij werd in 1960 geboren, heeft twee broers (Charles en Edward) en een zus Anne. Hij is dus de oom van prins Harry en prins William. 

Andrew heeft twee dochters. In 1996 gingen Andrew en zijn toenmalige vrouw Sarah Ferguson uit elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore