80 jaar oud

Amerikanen herontdekken communicatiemethode die niet af te luisteren is

18 augustus 2019 13:45 Aangepast: 18 augustus 2019 13:54
Het aanvalsschip USS Boxer kreeg een boodschap in een zandzak. Beeld © Amerikaanse marine

De Amerikaanse marine test momenteel een nieuwe communicatiemethode die bestand is tegen elke vorm van afluisteren. Of nou ja, 'nieuw'.

Rusland en China bedreigen de militaire technologische overmacht van de VS met steeds geavanceerdere systemen. En ook al is niet publiekelijk bekend welke hoogstandjes de Amerikanen momenteel ontwikkelen, over dit nieuwe wapen in de informatieoorlog doen ze niet geheimzinnig.

Zandzak

Het moet namelijk wel een heel knappe Chinese of Russische hacker zijn die een zandzak met een briefje kan onderscheppen. Want dat is wat de Amerikaanse marine deze week testte in de Arabische Zee. Een 80 jaar oude methode waarbij een vliegtuig een zandzak met daarin de boodschap dropt op het dek van een schip.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militaire experts vrezen mysterieuze Russische satelliet

De tests eerder deze week waren bedoeld om te kijken of de moderne snelle vliegtuigen en hun piloten deze recht-toe-recht-aanmethode nog in de vingers hebben. Met succes. 

Been in zeilboot

"Zelfs met superieure moderne mogelijkheden, blijft de marine met één been in de oude zeilboot staan. En met goede reden", schrijft de marine in een verklaring. "Soms is elektronische communicatie geen optie." 

Daarmee doelen de militairen op de altijd aanwezige dreiging dat berichten worden afgeluisterd door de vijand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Diepe banden tussen Huawei en Chinese leger'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore