Ga naar de inhoud
Constante angst

Zwarte Amerikaanse man loopt meeste risico op dood door politie: 1 op 1000

Protesten in het Amerikaanse Ferguson, een jaar na de dood van Michael Brown in 2014. Beeld © Getty Images

Onder jonge Amerikaanse zwarte mannen is politiegeweld één van de voornaamste doodsoorzaken. Voor zwarte mannen is het risico om gedood te worden door politie gedurende hun hele leven 1 op 1000. Tussen de 20 en 35 jaar ligt dat cijfer hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten. Volgens Frank Edwards, die het onderzoek leidde en als socioloog verbonden is aan de Rutgers University, is het een enorm hoog risico. "De kans is groter dat ze door politieagenten gedood worden, dan dat ze een winnend kraslot kopen", zegt hij.

Laagst risico witte mensen

Gemiddeld is het risico voor Amerikaanse mannen om te sterven door politiegeweld 1 op 2000, voor vrouwen in de VS geldt een gemiddelde van 1 op 33.000. Het risico ligt het laagst voor witte mannen en vrouwen, latina-vrouwen en mensen die op Hawaï wonen. Voor alle groepen piekt het risico tussen de 20 en 35 jaar.

'Politie
Lees ook:
'Politie schiet weer zwarte jongen dood bij Ferguson'

Constante angst

Volgens Edwards heeft het dodelijk politiegeweld een giftig effect op de gemeenschappen die het treft. "Zowel op de fysieke en mentale gezondheid", zegt hij volgens LA Times. Een studie uit 2018 laat zien dat de dood van ongewapende zwarte mannen door politieagenten verband houdt met depressie en emotionele problemen onder zwarte mensen die in een gemeenschap wonen waar zoiets gebeurt.

Edwards vertelt dat leven met constante angst kan leiden tot chronische stress. Veel zwarte ouders moeten bijvoorbeeld hun kinderen, en dan met name hun zonen, vertellen dat ze uit de buurt van de politie moeten blijven. "Ze weten dat jonge zwarte mannen altijd als verdacht gezien worden."

Niet alleen zwarte mannen hebben in de VS meer kans om te sterven door politiegeweld. Het verhoogde risico geldt ook voor de oorspronkelijk inwoners van Amerika, zwarte vrouwen, latino-mannen en Inuit.

Voor alle bevolkingsgroepen geldt dat het risico het grootst is in de leeftijdscategorie 20 tot 35 jaar.

Politiegeweld
Lees ook:
Politiegeweld tegen zwarten in de VS: de slachtoffers

Zaken die veel aandacht kregen

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de dood van zwarte mannen en jongens door politiegeweld. Dit is een kort overzicht van zaken die veel aandacht kregen:

  • Jamarion Robinson (26) was in 2016 bij zijn vriendin thuis en deed niet open toen de politie aanbelde. Agenten trapten de deur in en begonnen meteen te schieten. Jamarion werd door 76 kogels geraakt en overleed.

  • De 30-jarige Gregory Hill Jr. werd in 2014 door de politie in zijn hoofd geschoten. De buren hadden geklaagd over harde muziek. Toen Gregory de opgetrommelde politie zag, probeerde hij de garagedeur dicht te doen. Agenten openden meteen het vuur. Volgens zijn familie was Gregory ongewapend.

  • De 17-jarige Trayvon Martin werd in 2012 door een buurtwacht doodgeschoten. Tijdens het incident had Trayvon een telefoongesprek met zijn vriendin. Zij hoorde hem de buurtwacht vragen waarom hij hem volgde. 

  • In 2014 werd de ongewapende Michael Brown door agenten gedood. Na de dood van Trayvon Martin bracht het overlijden van Brown de beweging Black Lives Matter verder onder het voetlicht. 

  • Ryan Twyman was ongewapend toen hij in juni van 2019 met 37 politiekogels werd gedood in Los Angeles.

  • Freddie Gray (25) kwam in 2015 te overlijden na een hardhandige arrestatie. Agenten zetten hem achterin in een politiebus. Bij aankomst op het bureau was hij zwaargewond aan zijn rug. Gray raakte in een coma en overleed een week later. 

  • Tamir Rice (12) werd door een agent gedood in 2014. Twee politieagenten kwamen af op een melding van een 'jonge tiener' die 'zeer waarschijnlijk een nepwapen' bij zich had. Binnen twee seconden na aankomen vuurde één van de agenten de kogel af die Tamir fataal werd

  • Veteraan Emantic Fitzgerald Bradford Jr. werd tijdens Thanksgiving 2018 door politieagenten gedood toen hij mensen probeerde te redden van een schutter in een winkelcentrum in Alabama. 

  • In 2014 overleed de 43-jairge Eric Garner in New York, nadat een agent hem op de stoep in een wurggreep nam. Op telefoonbeelden was te horen dat Garner zei: "Ik krijg geen adem."