In kerken en bij scholen

Na zoveelste dodelijke schietpartij voert Texas juist mildere wapenwetten in

18 augustus 2019 10:04 Aangepast: 18 augustus 2019 11:25
Een klant test een AR-17 in een wapenwinkel. Beeld © AFP

Terwijl de roep om strengere wapenwetten in de VS nog steeds luid klinkt na de twee dodelijke massale schietpartijen, verruimt Texas juist de mogelijkheden om wapens te dragen.

Vanaf 1 september is het dragen van wapens ook toegestaan in kerken en synagogen. Dat was tot nu toe altijd verboden. "Er bestaan nu eenmaal geen wapenvrije plekken", stelt een Texaans congreslid die aan de wet meeschreef. "Mensen met slechte bedoelingen voeren hun kwade plannen toch wel uit. Het is onverstandig om dan de gezagsgetrouwe burgers te ontwapenen."

32 doden bij twee schietpartijen

Over de wetten was al gestemd voordat begin deze maand in een weekend twee dodelijke schietpartijen de levens eisten van 32 mensen. 22 van hen vonden de dood bij een schietpartij in El Paso in Texas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schietpartij El Paso kost nog twee mensen het leven, totaal 22 doden

Tegenstanders van het ongebreidelde wapenbezit vinden dat die schietpartij de staat de ogen had moeten openen en dat juist nu het moment daar was om in te grijpen. Texas heeft al de ruimste wapenwetten van de VS en is ook de staat met veruit de meeste dodelijke schietpartijen. 

Zelf verbieden

Kerken en andere religieuze gebouwen mogen er wel nog zelf voor kiezen om wapens binnen hun muren te verbieden. Dat geldt niet voor scholen en verhuurders van huizen. Die raken nu bij wet de mogelijkheid kwijt om wapens te beperken.

Twintig jaar na schietpartij Columbine Highschool: 'Het beheerste mijn leven'

Dit voorjaar was het twintig jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de schietpartij op Columbine.

Zo is het niet langer verboden voor leerkrachten om wapens in hun auto te hebben liggen als ze op school parkeren. Als de auto maar afgesloten is en de wapens niet in het zicht liggen, mag de schoolleiding dat niet meer verbieden. 

Ook mogen verhuurders geen wapens meer verbieden in hun gebouwen. Als de bewoner gewoon legaal een wapen bezit, dan mag dat gewoon in elk huis, ongeacht wat de huiseigenaar ervan vindt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

Walmart doet stapje terug met gewelddadige games, maar niet met wapens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore