Beter laat dan nooit

Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast: 'Grote fout om zo lang te wachten'

18 augustus 2019 08:58 Aangepast: 18 augustus 2019 09:06
Jim Watson, de burgemeester van Ottawa. Beeld © Getty Images

De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, is publiekelijk uit de kast gekomen. In een ingezonden stuk in de Ottawa Citizen schrijft hij: "Ik ben homo. Zo, dat is eruit. Het heeft me bijna vier decennia gekost om deze woorden uit te spreken."

"Zoals ze zeggen: beter laat dan nooit", schrijft hij verder in het artikel, waarin hij wel stelt dat het 'een grote fout was' om zo lang te wachten. Watson legt uit waarom het zo lang heeft geduurd: hij stak al zijn tijd in zijn carrière en niemand vroeg er ooit naar.

De enige keer dat hem op de man af werd gevraagd of hij homo was, nam iemand anders het woord en zei dat het niemand wat aanging.

'Vrienden waren dapperder'

Dat Watson nu op 58-jarige leeftijd uit de kast is gekomen, komt door homofobe opmerkingen die hij de afgelopen jaren hoorde. Hij heeft wel een beetje spijt dat hij niet eerder durfde. "Door mijn terughoudendheid heb ik mijn leven niet zo liefdevol en avontuurlijk kunnen leiden als mijn gay vrienden die dapperder waren dan ik."

Door de jaren heen heeft hij twee homovrienden verteld over zijn geaardheid. "En ik vermoed dat de meesten van mijn familie en vrienden ervan uitgingen dat ik het was, maar zij hebben uit respect nooit dit onderwerp aangesneden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mes op zijn keel omdat hij homo is, maar meester Peter knokte terug: 'Later was er applaus in de klas'

De liberale politicus Watson zit sinds 1991 in de politiek en is al bijna 10 jaar burgemeester van Ottawa.

De Canadese premier Justin Trudeau prijst Watson voor zijn verhaal: "Dappere woorden, die de inwoners van Ottawa en alle Canadezen zullen inspireren zichzelf te zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore