Johnson: geen weg terug

Britse regering verwacht grote voedseltekorten bij no-dealbrexit

18 augustus 2019 08:21 Aangepast: 19 augustus 2019 10:36
Enorme rijen vrachtwagens voor de Franse ingang van de Kanaaltunnel tijdens een staking dit voorjaar. Bij een no deal dreigt het nog veel erger te worden. Beeld © AFP

De Britse regering vreest grote voedseltekorten en tekorten aan medicijnen en brandstof bij een no-dealbrexit. En dat is niet eens het worstcasescenario, maar het 'meest waarschijnlijke', staat in officiële regeringsdocumenten die in handen zijn van de krant The Sunday Times.

De Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruik maken van de Kanaaltunnel mogelijk niet klaar zijn voor de Franse douane. Dat betekent dat de verstoringen in de havens zeker drie maanden zouden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert.

De Britse overheid denkt bovendien dat een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland waarschijnlijk zal zijn

31 oktober

De deadline voor de brexit is al meermalen uitgesteld en ligt nu op 31 oktober. Johnson heeft meermalen beloofd dat de Britten dan hoe dan ook de EU verlaten, met of zonder deal met Europa.

De deal die zijn voorganger May sloot met Brussel bleek voor de Britten onaanvaardbaar, de EU wil niet opnieuw onderhandelen. Bovendien lijkt het niet haalbaar om in slechts twee maanden tijd een nieuwe deal te onderhandelen. 

May vocht maar verloor: hoe brexit haar exit werd

Geëmotioneerd kondigde premier May op 24 mei haar aftreden aan. Zo werd de brexit haar fataal.

Geen weg terug

Toch zal de nieuwe premier Boris Johnson komende week nog eens duidelijk dat er volgens hem geen weg terug meer is. Zelfs als het voltallige parlement de brexit zou willen stoppen, zal dat niet meer gaan. Die boodschap heeft Johnson volgens een andere Britse krant, The Daily Telegraph, voor zijn Europese collega's die hij komende week spreekt. 

Voorzitter van het parlement John Bercow spreekt overigens tegen dat het Lagerhuis nu al buitenspel zou staan. Het parlement, dat in meerderheid wél een brexit wenst, maar zeker niet zonder deal, heeft volgens Bercow nog steeds het laatste woord. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bercow: Lagerhuis laat zich niet monddood maken door truc Johnson

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore