Ga naar de inhoud
15 verschillende staten

Onderzoek gezondheidseffecten e-sigaret: al 120 longpatiënten in VS

Beeld © Getty Images

Verschillende staten in Amerika zijn een onderzoek gestart naar de gezondheidseffecten van het gebruik van een e-sigaret. Er worden zeker 120 patiëntendossiers onderzocht. Gekeken wordt naar een eventuele link tussen het roken van een e-sigaret en een nieuwe longziekte.

Dat blijkt uit een enquête van de Amerikaanse nieuwszender CNN bij verschillende ministeries van volksgezondheid. De patiënten die onderzocht worden, zeggen allemaal last te hebben van kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst, hoesten en gewichtsverlies. Daarnaast hebben ze allemaal aangegeven dat ze recentelijk nog een e-sigaret hebben gerookt.

'Direct meer onderzoek nodig'

Het ministerie van volksgezondheid van New York zegt vanaf gisteren elf gevallen 'actief te onderzoeken'. In een verklaring geven zij aan dat er direct meer onderzoek nodig is. "Mensen beschouwen het roken van een e-sigaret als een minder gevaarlijk alternatief voor het roken van een sigaret, maar het is niet zonder risico."

De staat heeft daarnaast een gezondheidsadvies uitgegeven aan zorgverleners en haar inwoners. "We roepen iedereen die verdampingsproducten gebruikt en last heeft van ademhalingssymptomen op om te stoppen met het gebruik van het product en zijn zorgverlener te raadplegen."

RIVM
Lees ook
RIVM waarschuwt voor illegale e-sigaret: 'Als we nu niets doen, gaat het mis'

Het ministerie van de staat Wisconsin onderzoekt 25 gevallen. "We voeren op dit moment gesprekken met longpatiënten en blijven informatie verzamelen van de namen en de merken van de producten in de hoop een gezamenlijke link te vinden."

'Lijkt alleen maar toe te nemen'

Het ministerie in Minnesota roept zorgverleners op extra op te letten als er zich nieuwe patiënten met longklachten melden. "Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen, maar de gezondheidsklachten die voortvloeien uit het roken van een e-sigaret lijken alleen maar toe te nemen."

In Minnesota zijn sommige patiënten zelfs opgenomen op de intensive care.

San
Lees ook
San Francisco eerste stad in VS die e-sigaretten verbiedt

Vorige week kwam de 18-jarige Chance Ammirata nog in het nieuws nadat hij op zijn Instagramaccount foto's van zijn longen plaatste. Anderhalf jaar geleden begon hij met het roken van een e-sigaret, omdat hij dacht dat het een veilig alternatief was voor het gewone roken.

Foto's van klaplong op Instagram

Maar begin deze maand moest hij met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis omdat hij een klaplong had. Hij schrijft zelf dat dat het gevolg was van het vele roken met de e-sigaret.

Ammirata is inmiddels een petitie gestart om te zorgen dat mensen stoppen met het roken van een e-sigaret.