'Witwassen en terreur'

Amerikaanse rechter wil Iraanse olietanker weer aan de ketting: 'Link met terrorisme'

17 augustus 2019 13:01 Aangepast: 17 augustus 2019 13:07
De Iraanse olietanker Grace 1 in de haven van Gibraltar. Beeld © AFP

De internationale strijd rond de Iraanse olietanker blijft maar doorgaan. De Verenigde Staten doen nu een laatste poging te voorkomen dat de Grace 1 de haven van Gibraltar verlaat. De tanker was onderweg naar Syrië.

Een Amerikaanse rechtbank heeft bevolen dat de Grace 1 moet worden tegengehouden. Overtreding van Amerikaanse sancties en anti-terrorismewetten worden samen met witwassen genoemd als reden om het schip opnieuw aan de ketting te leggen. Ook moet beslag worden gelegd op de lading olie en een miljoen dollar. De Amerikaanse regering had de rechtbank in Washington om deze maatregelen gevraagd.

Schip mag Gibraltar verlaten

De olietanker is al wekenlang onderwerp van strijd tussen Iran, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het Britse overzeese gebied Gibraltar legde de tanker begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker Stena Impero in beslag.

Een paar dagen geleden had Iran te horen gekregen dat het schip Gibraltar mocht verlaten. Iran zou Gibraltar hebben beloofd dat het schip zijn lading niet naar Syrië zal brengen. Maar nu proberen de Verenigde Staten dus alsnog te voorkomen dat de tanker weer verder gaat varen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten laten Iraanse tanker die bij Gibraltar ligt gaan

'Frontstores die miljoenen witwassen'

Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie is er een netwerk van nepbedrijven betrokken bij het olietransport. Deze zogenoemde frontstores zouden op die manier miljoenen dollars witwassen en banden onderhouden met de Iraanse Revolutionaire Garde, die door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt gezien.

Amerikaanse regeringsofficials waarschuwen dat havens, banken en iedereen die zaken doet met het schip of zijn bemanning, bestraft kunnen worden.

Bevel beoordeeld in Gibraltar

De eerste minister van Gibraltar, Fabian Picardo, zegt dat het Amerikaanse bevel wordt voorgelegd aan het Hooggerechtshof, maar wanneer dat gebeurt is niet duidelijk.

Volgens de lokale krant Gibraltar Chronicle is het onwaarschijnlijk dat de tanker vóór zondag kan vertrekken. Het wachten zou zijn op een nieuwe kapitein en zes nieuwe bemanningsleden.

Het gevaarlijke spel van Iran en de VS

Het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten escaleert. Iran dreigt om meer uranium te gaan verrijken dan toegestaan is. Maar hoe zit het conflict in elkaar? Carien ten Have legt het uit in 3,5 minuut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore