Angst voor China

Rustige dag in Hongkong, maar dit weekend kan het losgaan: 'Strijdlust zit er nog altijd in'

16 augustus 2019 18:04 Aangepast: 16 augustus 2019 22:00
De demonstratie, die was toegestaan door de autoriteiten, verliep rustig. Beeld © AFP

Inwoners van Hongkong zijn nog steeds erg bang dat het gebied waarin ze wonen straks volledig onderdeel wordt van China. Dit weekend zijn daarom opnieuw protesten aangekondigd. RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens is erbij.

"De angst die mensen hier hebben is vrij duidelijk", zegt Koens, die net bij een demonstratie is gaan kijken. "Het is een angst voor China. Hongkong is een voormalige Britse kolonie. Het gebied hoort officieel bij China, maar ze hebben een ander juridisch systeem, een speciale status. Ze zijn hier een stuk vrijer dan op het Chinese vasteland."

De Hongkongers zijn bang dat ze die aparte status gaan verliezen. Ze vrezen dat de regering zich heeft neergelegd bij een feitelijke overname door Peking. Bij de overdracht van Hongkong aan China in 1997 is afgesproken dat het tot zeker 2047 autonoom is met een westers stelsel dat veel vrijer is dan dat in de Volksrepubliek China. In Hongkong wordt China gezien als 'buitenland'.

"Mensen zeggen heel duidelijk: we hebben vrije pers, een rechtssysteem dat anders is, een vorm van democratie. Dat willen we behouden."

Uitlevering van verdachten

De protesten begonnen tien weken geleden. Aanleiding was een wetsvoorstel om verdachten snel aan China te kunnen uitleveren. Het voorstel is door regeringsleider Carrie Lam in reactie op de betogingen ingetrokken, maar de protesten tegen haar en tegen de Chinese invloed zijn alleen maar heviger en chaotischer geworden.

Afgelopen dinsdag liep een demonstratie op het vliegveld uit de hand. Demonstranten mishandelden twee mannen die ze aanzagen voor Chinese agenten in burger. Een agent die in het nauw werd gebracht, trok zijn vuurwapen. Het scheelde weinig of hij had geschoten.

'Goed georganiseerd'

Vandaag gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. De betoging is dit keer relatief kalm verlopen. "Ik vond het gemoedelijk en goed georganiseerd", zegt Koens. "Iedereen is heel correct en aardig naar elkaar." Het lijkt erop, zegt Koens, alsof iedereen op adem wil komen. "Maar de strijdlust zit er nog altijd in."

Onder de demonstranten vooral veel jonge mensen, valt de correspondent op. "Ik zie veel studenten en young professionals. Je ziet ook heel vaak mensen een gezichtsmasker dragen, of een soort geavanceerd mondkapje. Als er gefilmd wordt, dan zie je veel mensen zo'n maskers opzetten, uit angst voor gezichtsherkenningapparatuur uit China. Sommige mensen hebben daarom ook laserpennen bij zich, om de systemen te verstoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onrust in Hongkong, wat speelt er eigenlijk?

De autoriteiten wachten gespannen af wat er dit weekend gaat gebeuren. Er zijn nieuwe protesten aangekondigd, maar die zijn officieel niet toegestaan. Komt het opnieuw tot rellen? Koens: "Het is altijd de bedoeling geweest dat de demonstraties vreedzaam zouden verlopen. Maar het is niet echt een beweging die wordt aangestuurd, er zijn geen echte leiders. Het gaat daardoor alle kanten op. En dan kan het weleens verkeerd gaan."

'Spiderman' beklimt wolkenkrabber Hongkong voor vrede

De 57-jarige Alain Robert, ook wel de ‘Franse Spiderman’ genoemd, heeft met blote handen een wolkenkrabber in Hongkong beklommen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore