Minister 'diep bezorgd'

Zorgen in kabinet om onrust in Hongkong en Noord-Korea

16 augustus 2019 16:39 Aangepast: 16 augustus 2019 16:45
De politie in Hong Kong zet waterkanonnen in tegen een demonstrant. Beeld © AFP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft het druk met de onrust in oost-Azië. Noord-Korea dat maar raketten blijft afschieten en Hongkong waar de protesten harder en harder worden, baren hem veel zorgen.

Vooral in Hongkong, waar zo'n 5000 Nederlanders wonen, is de situatie spannend volgens Blok. Hij heeft aangeklopt bij de Chinese minister van Buitenlandse Zaken om aan te dringen op terughoudendheid. 

Nederlanders in Hongkong kunnen contact opnemen met het consulaat in de metropool. En ze doen er volgens Blok goed aan voorzichtig te zijn.

Vreedzaam en massaal

De afgelopen dagen liepen de demonstraties in Hongkong, die eerder vorige maand vreedzaam en massaal startten, flink uit de hand. Vooral op het vliegveld, een van de drukste ter wereld, waren er gewelddadige confrontaties tussen betogers en politie.   

Blok voelt zich niet aangesproken door de Chinese beschuldiging dat het Westen de hand heeft in de onrust. "Maar Nederland hecht vanouds zeer aan de vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheid om via democratische weg invloed uit te oefenen op het bestuur van je land."

10.000 demonstranten

Vandaag hebben opnieuw duizenden mensen in Hongkong geprotesteerd. Er zouden meer dan 10.000 mensen op de been zijn gekomen, maar de betoging verloopt vooralsnog relatief kalm.

Hongkong hoort officieel bij China, maar de inwoners hebben veel meer vrijheden. De demonstranten zijn bang die langzaam kwijt te raken, nu China onder president Xi steeds autoritairder wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea doet voor de derde keer test met 'projectielen'

Zorgen om Noord-Korea

Tegelijkertijd gaf Blok aan ook 'diep bezorgd' te zijn over recente raketproeven door Noord-Korea. Die zijn in strijd met het internationaal recht en vormen 'een ernstige bedreiging' voor de veiligheid en stabiliteit in de regio en de rest van de wereld.

Noord-Korea vuurde vanmorgen meerdere raketten af, die aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee belandden. De afgelopen weken waren er meer van zulke raketproeven. Nederland veroordeelt deze 'provocaties' scherp en roept het regime in Pyongyang op zo snel mogelijk terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump wil eerst humane oplossing Hongkong, dan pas deal met China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore