Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

'Donald Trump wil Groenland kopen'

16 augustus 2019 09:14 Aangepast: 16 augustus 2019 14:08
Een ijsberg bij het dorp Innaarsuit op Groenland. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft serieuze interesse om Groenland te kopen met de VS. Dat schrijft de Wall Street Journal. Het ijskoude stukje aarde valt nu onder Denemarken. De bodem van Groenland zit vol met kostbare mineralen en aardolie.

De krant schrijft dat Trump al adviseurs heeft gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om Groenland over te nemen van de Denen. Groenland, het grootste eiland van de wereld, is een autonome regio die onder Denemarken valt. Geografisch is het onderdeel van Noord-Amerika.

Volgende maand gaat Trump op bezoek in Denemarken, maar Groenland staat nog niet op de agenda. De president kwam op het idee toen hij bij een diner hoorde dat Denemarken ieder jaar een hoop geld kwijt is aan Groenland.

China heeft ook intersse

Maar Groenland zit helemaal niet te wachten op een verkoop, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken weten. Hij staat wel open voor business. Op Groenland wonen 56.000 mensen. Ook zit er een grote Amerikaanse militaire legerbasis gevestigd.

Ook China heeft economische interesse in Groenland. De Chinezen probeerden er drie vliegvelden te bouwen, maar dat wisten de Amerikanen met succes tegen te houden. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei in mei dat hij zich zorgen maakt om buitenlandse activiteiten op Groenland. Hij doelde daarmee ook op China.

Truman probeerde het ook al

Heel origineel is Trump niet. Een van zijn voorgangers, Harry Truman, probeerde net na de Tweede Wereldoorlog ook al Groenland te kopen. Hij had daar toen 100 miljoen dollar voor over. Eerder, in 1917, sloten beide landen wel een deal over wat Caribische eilandjes, die nu de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore