Ga naar de inhoud
Ontbossing Amazonegebied

Braziliaanse president: 'Noorwegen, ga in Duitsland bomen planten'

Archieffoto. Beeld © AFP

Noorwegen zal geen geld meer stoppen in een fonds dat de bossen in het Amazonegebied beschermt. Hoewel Noorwegen altijd de grootste sponsor was, heeft het na Duitsland de hoop in het fonds nu ook opgegeven. Dat komt door acties van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Doordat Noorwegen zijn bijdrage aan het Amazon Funds opzegt, loopt het fonds dat ontbossing van het Amazonegebied probeert tegen te gaan een bedrag van 30 miljoen euro mis.

Ontbossing
Lees ook:
Ontbossing in Brazilië in tien jaar niet zo erg als nu

Noorwegen was grootste sponsor

Al sinds 2008 probeert het fonds ervoor te zorgen dat de bossen in het Amazonegebied overeind blijven. Noorwegen is sinds de oprichting de grootste sponsor geweest, het Scandinavische land heeft in de afgelopen elf jaar al 830 miljoen euro geïnvesteerd.

Grote zorgen om Amazonegebied

Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in januari zijn er echter grote zorgen om het Amazonegebied. De Braziliaanse overheid heeft ontbossingsprojecten van het Amazon Fund tegengehouden en de raad van bestuur van het fonds geschorst.

Daarop reageerde Noorwegen door te stoppen met een bijdrage aan het fonds. "Brazilië laat zien niet langer te willen stoppen met ontbossing", licht de Noorse minister van milieu toe. Eerder deze week liet Duitsland weten geen heil meer te zien in het project. President Merkel zei daarom een bijdrage van 35 miljoen euro op.

'Ga in Duitsland bomen planten'

De Braziliaanse president Bolsonaro laat in een reactie weten dat de landen zich met hun eigen klimaatproblemen moeten bemoeien. "Is Noorwegen niet dat land bij de Noordpool dat walvissen doodt en aardolie uit de grond boort? Gebruik het geld maar om Angela Merkel te helpen in Duitsland bomen te planten."

Elke
Lees ook:
Elke minuut verdwijnt op aarde een bos ter grootte van 40 voetbalvelden

Bossen zijn van vitaal belang

De bossen in het Amazonegebied zijn van vitaal belang om koolstofdioxide in de atmosfeer op te nemen en daardoor de klimaatopwarming te beperken. President Bolsonaro lijkt zich daar niet zo druk om te maken: hij geeft voortdurend meer vergunningen uit voor landbouw en houtkap in het gebied.

In juli was de ontbossing van het Amazonegebied alarmerend. Er werd in die maand ruim 2200 vierkante kilometer ontbost: dat is een stijging van 278 procent ten opzichte van vorig jaar.

Indiaan in Amazone: 'Steeds moeilijker om te overleven'

03:14