150 mensen

Zes Europese landen nemen opvarenden vluchtelingenschip Open Arms op

15 augustus 2019 15:15 Aangepast: 15 augustus 2019 15:47
Beeld © EPA

Na twee weken zoeken is er een oplossing voor de 150 opvarenden van het reddingsschip Open Arms. De migranten waren voor de kust van Libië opgepikt, maar geen enkel Europees land wilde ze hebben. Daarom lieten Italië en Malta het schip niet aanmeren.

Zes Europese landen hebben nu aangeboden om de migranten op te nemen. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte worden ze verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Luxemburg en Roemenië. Daar kunnen ze vervolgens asiel aanvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onwelkome migrantenboot pikt nog 39 migranten op

Penibele situatie

De migranten kwamen gisteren aan land in Italië, nadat een rechtbank in Rome had besloten dat Italië alle opvarenden moet toelaten vanwege hun penibele situatie.

De Europese Commissie had lidstaten gevraagd mee te denken over een oplossing voor de mensen op het schip, onder wie 30 kinderen en twee baby's.

Zowel Italië als Malta weigert sinds enige tijd om vluchtelingenboten toe te laten omdat ze vinden dat de last van de migranten oneerlijk wordt verdeeld over Europa. Pas als andere landen toezeggen dat ze de vluchtelingen opnemen, laten de landen de schepen toe.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore