Spanningen Hongkong

Trump wil eerst humane oplossing Hongkong, dan pas deal met China

15 augustus 2019 07:45 Aangepast: 15 augustus 2019 12:13
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij pas een nieuw handelsakkoord met China wil sluiten, als dat land de spanningen in Hongkong heeft opgelost. Dat schrijft hij op Twitter.

"Natuurlijk wil China een handelsdeal sluiten, maar laat ze eerst zorgen voor een vreedzame oplossing in Hongkong. dan praten we verder." Trump richtte zich met een aantal tweets indirect tot de Chinese leiders en hun rol in een oplossing voor de onlusten in Hongkong.

'Humane oplossing voor Hongkong-probleem'

"Ik ken president Xi van China erg goed. Hij is een groot leider, die veel respect krijgt van zijn volk. Ik heb geen enkele twijfel dat president Xi snel en op een humane manier een oplossing zoekt voor het Hongkong-probleem", schreef Trump. Hij suggereerde een persoonlijke ontmoeting met Xi.

De Amerikanen hebben al eerder hun zorgen uitgesproken over de opkomst van het Chinese leger bij de grens met Hongkong.

De VS gaf gisteren al aan 'ernstig bezorgd te zijn' over de aanwezigheid van Chinese paramilitairen aan de grens met Hongkong. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Protest tegen toenemende Chinese invloed

In Hongkong, een autonome staat van China, is het al weken onrustig. Demonstranten protesteren tegen de toenemende invloed van China in de regio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore