Hulpmiddel voor balans

Japanse uitvinding: robotstaart moet oudere rechtop houden

15 augustus 2019 04:28 Aangepast: 15 augustus 2019 17:27
De robotstaart wordt getest. Beeld © Reuters

Of het praktisch is moet nog blijken, maar Japanse uitvinders hebben een oplossing gevonden voor ouderen die moeite hebben om rechtop te blijven of hun balans te bewaren. Een gerobotiseerde staart moet hun houding verbeteren.

Volgens de wetenschappers moet de werking van het één meter lange ding vergeleken worden met dieren die hun staart gebruiken om in balans te blijven, bijvoorbeeld tijdens het klimmen. 

Als een mens die de staart draagt de ene kant op beweegt, gaat de staart automatisch de andere kant op. Zo zorgt de uitvinding voor evenwicht. De staart heeft vier 'kunstmatige spieren' en gebruikt luchtdruk om de bewegingen te creëren.

Bekijk hier de werking van de staart: 

Vooralsnog blijft de uitvinding in het laboratorium. De wetenschappers proberen de creatie te verbeteren door de staart flexibeler te maken. 

Dagelijks leven

De staart zou niet alleen voor ouderen behulpzaam kunnen zijn. De uitvinders zoeken naar een mogelijkheid om bijvoorbeeld ook mensen die bij hun werk zwaar moeten tillen te helpen met de staart. "Het zou mooi zijn als we de staart in het dagelijks leven kunnen introduceren", zegt een van de wetenschappers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezorgrobot van Amazon gaat nu echt pakjes bezorgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van