Succesvol behandeld

Man in Duitsland ziek na beet tropische reuzenteek

15 augustus 2019 00:51
De hyalomma-teek (rechts) naast een normale teek. Beeld © Lidia Chitimia-Dobler / Universiteit Hohenheim

In Duitsland is een man in juli ziek geworden na een beet van een tropische hyalommateek. Het dier, dat enkele malen groter is dan een normale teek, bezorgde de man vlekkenkoorts. Dat bevestigt de universiteit van Hohenheim in Stuttgart.

Het is voor het eerst dat iemand in Duitsland ziek is geworden door een beet van de hyalommateek, meldt Bild. Het gaat om een paardeneigenaar in de regio Nordrhein-Westfalen. De man zou eind juli gebeten zijn en is succesvol behandeld.

Vlekkenkoorts 

De teek droeg niet het gevreesde het Krim-Congovirus, dat voor ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen, bij zich. Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met de bacterie kan bij mensen leiden tot koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag. De ziekte wordt vlekkenkoorts genoemd en is volgens het RIVM zeer zeldzaam. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.  

Ook in Nederland

"We weten nu zeker dat de hyalommateek mensen bijt", zegt een onderzoeker van de universiteit. "En ook dat vlekkenkoorts kan worden overgedragen door een beet."

De reuzenteek werd eerder dit jaar eerst gesignaleerd in Duitsland, maar daarna ook twee keer in Nederland. De teek die in juli in het Drentse Odoorn werd aangetroffen droeg ook de bacterie Rickettsia aeschlimannii bij zich. In Nederland is zover bekend nog niemand gebeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM bevestigt vondst tropische reuzenteek in Drenthe

Groter, maar ook sneller

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore