Buitenland

Ondanks crisisplan Argentijnse regering daalt de peso verder in waarde

14 augustus 2019 17:47 Aangepast: 14 augustus 2019 18:02
De Argentijnse peso werd maandag fors minder waard ten opzichte van de dollar. Beeld © EPA

Om een crisis in het land af te wenden, komt de Argentijnse regering met een pakket maatregelen. De inkomstenbelasting voor werkenden wordt verlaagd, uitkeringen gaan juist omhoog. Maar de koers van de Argentijnse munt daalde ondanks het plan verder.

"Ik weet dat veel gezinnen zoveel hebben bezuinigd dat ze niet meer weten waar ze moeten bezuinigen", zei president Mauricio Macri in een tv-toespraak. Hij zag zich genoodzaakt om zijn populariteit op te krikken met het pakket financiële voordelen voor de bevolking na de onverwachte nederlaag die hij leed in een voorverkiezing in aanloop naar de presidentsverkiezing in oktober. 

Hij verloor van de linkse oppositiepartij van Alberto Fernandez. Dat zorgde voor een schrikreactie op financiële markten, die bang zijn dat het beleid van deze partij voor een nieuwe economische crisis in het land zorgt.

Noodlening IMF

De partij van oud-president Cristina Fernández de Kirchner heeft al aangekondigd dat het wil heronderhandelen met het IMF over de terugbetalingsvoorwaarden van de miljardenlening die Argentinië heeft.

Vorig jaar kreeg Argentinië een noodlening van in totaal 48,7 miljard euro van het IMF, om een forse waardedaling van de peso op te vangen.

Populariteit omlaag

Om aan de eisen van het IMF te voldoen, bezuinigde Macri op openbare verzieningen en subsidies op energie, schrijft Reuters. Dat zorgde ervoor dat prijzen voor elektriciteit en gas hard stegen, en zijn populariteit juist hard daalde.

Dat resulteerde in een verkiezingsnederlaag, die zorgde voor de beroerdste dag voor Argentinië op financiële markten sinds 2001. De peso daalde fors in waarde ten opzichte van de dollar, beursgraadmeter S&P Merval Index sloot met een verlies van 38 procent en staatsobligaties gingen in de uitverkoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis dreigt in Argentinië: peso, obligaties en beurskoers keihard onderuit

Brandstofprijzen bevriezen

In het pakket maatregelen van Macri staat ook een plan voor de brandstofprijzen. Die wil hij voor een periode van 90 dagen bevriezen, zodat tanken niet nog duurder wordt. Argentinië gaat door een recessie en kampt met een torenhoge inflatie.

Of Macri's plan helpt is de vraag: de peso daalde ook vandaag weer fors in waarde. Voor één dollar moeten Argentijnen nu 58 peso's betalen, dat waren er aan het begin van de handelsdag nog maar 55.

Mega-crash in Argentinië na ruk naar links

Een ongekende beurscrash: maandag verloor de Argentijnse beurs 37 procent. Oorzaak? De markten zijn bang voor de terugkeer van één dame: Cristina Fernández de Kirchner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore