Moeder grijpt in

Russische priester geschorst na agressief en sadistisch dopen jongetje

14 augustus 2019 08:40 Aangepast: 14 augustus 2019 16:25
Het moment waarop de priester het kind hardhandig onder water probeert te duwen. Beeld © Screenshot Youtube

Een Russische priester mag een jaar lang geen kinderen meer dopen nadat hij onlangs over de schreef was gegaan. Een jongetje dat hij doopte, werd meerdere keren op hardhandige wijze in het doopvat geduwd, tot de moeder van het kind ingreep.

De doop vond afgelopen weekend plaats in de Marienburgkerk in het Russische plaatsje Gatsjina in de buurt van Sint-Petersburg.

Doopvat

In een video die gemaakt werd tijdens de ceremonie is te zien hoe de priester het blote kind stevig vastpakt en meerdere keren in het doopvat probeert te duwen.

De moeder kijkt eerst rustig toe, maar grijpt in als ze ziet hoe agressief de priester haar zoon behandelt. Ze probeert haar kind vervolgens van de priester af te pakken, maar hij grijpt het jongetje nog steviger vast.

Blauwe plekken

Volgens de moeder van het jongetje liep haar zoon blauwe plekken en krassen op in zijn nek en schouders tijdens de sadistische doop. Ook zou hij sinds het incident meer huilen en gestrest zijn.

De moeder, die vooraf 40 euro moest betalen voor de doopceremonie, heeft aangifte gedaan bij de politie, meldt SkyNews. Die onderzoekt de zaak nu.

De priester zelf vond dat de moeder overdreven reageerde, omdat ze niet gewend zou zijn aan de orthodoxe rituelen. Hij deed zijn werk naar eigen zeggen al 26 jaar, zonder klachten. De kerk heeft de priester een dag na de ceremonie geschorst: hij mag een jaar geen dooprituelen meer uitvoeren. 

'Tussen een aai en een klap'

Het is niet de eerste keer dat een priester in opspraak komt omdat hij hardhandig te werk gaat tijdens een doopceremonie. Vorig jaar ging Jacques Lacroix, een Franse priester, over de schreef toen de peuter die hij probeerde te dopen maar bleef huilen. Hij probeerde de peuter eerst nog met woorden te kalmeren tijdens de ceremonie. 'Rustig, rustig, doe rustig aan.'

Maar toen het kindje bleef huilen, verloor de priester zijn geduld en sloeg het kind in het gezicht. "Het was iets tussen een aai en een klap", zei hij daar later over.

Franse priester slaat kind in gezicht tijdens doop

Ook deze Franse priester voltrekt inmiddels geen doopceremonies meer. Hij heeft kort na het incident zijn excuses aangeboden aan de familie van de peuter. Zij hebben die geaccepteerd en zijn ondanks alles blij dat hun kind nu gedoopt is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse priester die peuter sloeg tijdens doop moet met pensioen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`