Maandenlange spanningen

Botsingen tussen politie en betogers op bezet vliegveld Hongkong

13 augustus 2019 17:43 Aangepast: 14 augustus 2019 03:37
Beeld van de inval van de politie.

De sfeer op de bezette luchthaven van Hongkong blijft gespannen. Urenlang was daar een kat-en-muisspel gaande tussen de betogers en de oproerpolitie en de vertrekhal van het vliegveld werd de hele dag geblokkeerd.

De luchtvaartmaatschappij van Hongkong, Cathay Pacific, begon met het opschorten van het inchecken, maar de autoriteiten lieten al snel weten dat dit voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt.

Duizenden betogers

De drukke internationale luchthaven Chep Lap Kok van de autonome handelsmetropool Hongkong was net aan het herstellen van de betogingen van gisteren toen zo'n 5000 demonstranten in de vertrek- en aankomsthal het vliegverkeer verlamden.

Vandaag keerden de betogers terug naar het vliegveld. Sommige reizigers keerden zich woedend tegen actievoerders, omdat ze toch wilden proberen bij hun vliegtuig te komen. In de aankomsthal zijn er volgens waarnemers circa duizend betogers neergestreken en in de vertrekhal veel meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onrust in Hongkong, wat speelt er eigenlijk?

'Politie dringt demonstranten terug en trekt zich dan weer terug'

RTL Nieuws-redacteur Thomas van Linge is op het vliegveld van Hongkong. "Ik sta bij de incheckbalies, samen met andere journalisten. Duidelijk herkenbaar aan onze gele hesjes. Momenteel is er nog geen politieactie om echt naar binnen te stormen, daarvoor zijn ze met te weinig. Om de zoveel tijd proberen ze demonstranten terug te dringen, maar trekken zich daarna weer terug. Ik weet niet precies wat de bedoeling daarvan is. Mogelijk om alle bezoekers weg te jagen voordat ze tot actie overgaan. Maar er zijn hier nog honderden, duizenden misschien – buitenlanders zie ik nog – lang niet alle bezoekers zijn weg. Ik zie de politie buiten rondlopen, maar of ze echt tot een grote aanval zullen overgaan is lastig te zeggen."

Rechtstaat

Ze stellen dat China de autonome stad van haar rechten berooft en wil overnemen. Ze eisen het vertrek van de regering onder leiding van Carrie Lam omdat ze die medeplichtig achten aan het ontmantelen van de onafhankelijkheid van Hongkong.

De rechtstaat Hongkong is een product van onderhandelingen tussen Londen en Peking. Hongkong was anderhalve eeuw Brits en werd in 1997 teruggegeven aan China. Maar het kreeg een eigen op westerse leest geschoeide autonome staatsvorm.

Tussen de woedende menigte in Hongkong: 'De stad gaat dood':

De overheid van Hongkong heeft een ingrijpende maatregel genomen om de aanhoudende protesten tegen te gaan: de luchthaven is gesloten en alle vluchten geschrapt. RTL-verslaggever Thomas van Linge is op het vliegveld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`