Decoratie en talisman

Doodskopjes en fallische amuletten: unieke juwelenschat uit Pompeï

13 augustus 2019 13:55 Aangepast: 13 augustus 2019 14:31
Enkele van de sieraden die in Pompeï werden gevonden Beeld © Pompeiisites

1940 jaar geleden werd de Italiaanse stad Pompeï geheel door lava en as bedekt als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. De afgelopen eeuwen is een groot deel van de stad opgegraven, en daarbij zijn unieke vondsten gedaan.

Zo werden er onlangs in een van de huizen diverse juwelen gevonden, die een goede indruk geven van wat Romeinse vrouwen aan sieraden droegen in die tijd. De juwelen werden als decoratie gebruikt, maar ook om het kwaad te bezweren.

Fallische amuletten

Onder de sieraden zijn fallische amuletten, spiegeltjes, delen van een halsketting, menselijke figuurtjes, waaronder een doodskopje, ringen en andere voorwerpen, zoals kristallen en gesteenten, knopen gemaakt van bot en oriëntaalse kevers.

Sommige objecten kunnen in rituelen worden gebruikt om de vruchtbaarheid of verleiding te vergroten, of om het succes van een zwangerschap of bevalling op te roepen.

Dagelijks leven

Veel van de gevonden juwelen zijn gemaakt van brons, amber en glas, en ze zijn fraai gegraveerd, wat doet vermoeden dat de eigenaar een belangrijk persoon in de stad was.

Een gegraveerd juweel Een gegraveerd juweel

"Het zijn voorwerpen uit het dagelijkse leven van vrouwen en ze zijn zo bijzonder omdat ze allemaal microverhalen en biografieën van de inwoners vertegenwoordigen die probeerden te vluchten voor de uitbarsting", zegt directeur Massimo Osanna van het museum in Pompeï.

"In hetzelfde huis waarin we de sieraden aantroffen, vonden we een ruimte waarin tien slachtoffers lagen, onder wie vrouwen en kinderen. We proberen nu via DNA-vergelijking te achterhalen of zij tot dezelfde familie behoorden", aldus Osanna. 

De collectie zal binnenkort te zien zijn in Palestra Grande in Pompeï.

Een amulet met een fallussymbool Een amulet met een fallussymbool

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`