Ga naar de inhoud
Drugshandel

Roelf B. en medeverdachte staat lange straf te wachten, 'levenslang onwaarschijnlijk'

Roelf B., archieffoto Beeld © Atletiekunie

De kans dat atleet Roelf B. en zijn medeverdachte levenslang krijgen is niet waarschijnlijk. Wel staat ze een lange gevangenisstraf te wachten. Dat zegt strafrechtadvocaat Bart van Elst tegen RTL Nieuws.

De twee Nederlanders werden op het Hongaarse festival Sziget opgepakt op verdenking van drugshandel. In hun tent op de festivalcamping werd een grote hoeveelheid xtc en wiet gevonden.

'Ook voor Nederland grote hoeveelheid'

Eerder vandaag liet de Hongaarse politie weten dat ze in de auto van het duo nog eens 17 kilo verdovende middelen hebben aangetroffen. "Ook voor Nederland is dat een grote hoeveelheid", zegt Van Elst. De strafrechtadvocaat houdt zich onder andere bezig met de Opiumwet.

Hongaarse
Lees ook:
Hongaarse politie vindt nog 17 kilo drugs in auto opgepakte Nederlandse atleet

"Het is absoluut iets waar ze flink wat jaren voor kunnen krijgen", zegt Van Elst. "Maar levenslang waarschijnlijk niet."

Volgens hem zijn ze op een bijzonder vervelend moment gepakt. "Het zou kunnen dat deze jongens wel lang achter de tralies gaan, om een signaal af te geven. Zes jaar geleden was het anders geweest." De huidige Hongaarse regering van Viktor Orbán doet volgens hem aan 'spierballentaal'.

Beelden vrijgegeven van auto Nederlandse drugsdealers in Hongarije

00:48

'16 jaar is een probleem'

B. en zijn kompaan lopen één ander groot risico vertelt Van Elst. "Als de straf hoger uitvalt dan 16 jaar hebben ze een probleem, want in Nederland is dat de maximale straf. Uitlevering aan Nederland wordt daarom lastig."

In totaal is volgens de politie voor ruim 300.000 euro aan drugs gevonden bij de 21- en 22-jarige Nederlandse mannen. Het telefoonnummer van het tweetal gaat direct naar voicemail, maar in Whatsapp-status is te zien dat ze zichzelf 'je beste en meest betrouwbare leverancier' noemen.

'Opgepakte
Lees ook:
'Opgepakte drugsdealer Sziget is atleet Roelf B.'