Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Steun uit VS voor Johnson: Bolton belooft deal voor na brexit

13 augustus 2019 11:31
John Bolton, een van de belangrijkste adviseur van president Trump. Beeld © AFP

De Verenigde Staten staan klaar om afspraken te maken over handel met het Verenigd Koninkrijk als de Britten de Europese Unie hebben verlaten. Om het soepel te laten gaan wil de VS eerst afspraken over deelgebieden maken, als bouwstenen voor een overkoepelend handelsverdrag.

"De belangrijkste reden voor dit bezoek is om de wens van Trump over te brengen dat het VK succesvol uit de EU stapt op 31 oktober", zei John Bolton, de adviseur nationale veiligheid van de president. Hij was op bezoek in Londen bij Boris Johnson, die sinds eind vorige maand premier is. 

De VS willen graag een deal met het VK als de brexit een feit is, maakte Bolton nog maar eens duidelijk. En dat hoeft dan niet eens een groot handelsakkoord te zijn. Om de onderhandelingen snel te laten verlopen zouden de landen eerst een deal kunnen maken over 'stukjes en beetjes', zei Bolton volgens Bloomberg.

Deals

Voor de auto-industrie zouden snel afspraken gemaakt kunnen worden, volgens Bolton. Een deal over financiële dienstverlening zou langer duren, omdat dit zeer ingewikkeld is volgens de vertrouweling van Trump.

Het gesprek ging ook over het gevoelige onderwerp 'Huawei', het door de VS van spionage verdachte Chinese telecombedrijf. Ondanks zware druk van de VS om het bedrijf te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk, hebben de Chinezen toch een rol gekregen van Johnsons voorganger Theresa May.

Het bedrijf mag helpen bij de aanleg van het netwerk, maar wordt geweerd bij de apparatuur van de kern van de infrastructuur.

Kwestie Huawei

Volgens Bolton heeft de Britse regering toegezegd opnieuw naar de rol van Huawei te kijken. Dat zou een belangrijke toezegging zijn, en een tegenslag voor Huawei. Maar een anonieme overheidsfunctionaris twijfelt overigens of die aanname wel klopt, meldt Bloomberg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koers Britse pond 4 procent lager na brexit-dreiging van Johnson

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore