Rechtszaak

Verdachte aanslag moskee Oslo filmde schietpartij

12 augustus 2019 19:15 Aangepast: 14 augustus 2019 13:59
De verdachte schutter Philip Manshaus met zijn advocaat Unni Fries. Beeld © AFP

De 21-jarige verdachte van de aanslag afgelopen weekend op een klein islamitisch centrum bij Oslo, Philip Manshaus, ontkent alle beschuldigingen tegen hem. Hij wordt beschuldigd van moord en poging tot moord. Manshaus verscheen vandaag voor de rechter met een gehavend gezicht.

De jongeman met extreemrechtse ideeën ging zaterdagavond bewapend met jachtgeweren naar een islamitisch centrum in de gemeente Baerum, 15 kilometer ten westen van Oslo, en begon te schieten.

Moord stiefzusje

Hij filmde die aanval met een camera op zijn helm, zeggen autoriteiten. Die zien het beeldmateriaal als waardevol bewijs. De door de verdachte gemaakte videobeelden lijken niet via internet te zijn uitgezonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

65-jarige moskeeganger stopte schutter Noorse moskee: 'Anders was dit heel anders afgelopen'

Hij werd echter snel overmeesterd en aangehouden. Later vond de politie in Manshaus' woning in dezelfde gemeente zijn 17-jarige stiefzus vermoord aan. Volgens de politie zijn er terroristische motieven in het spel.

Haar lichaam is enkele uren na de aanval aangetroffen in een woning. De rechter oordeelde dat de man nog vier weken vastgehouden kan worden.

Vier weken vast

De Noorse premier Erna Solberg bezocht gisteren de gemeente Baerum en een samenkomst van moslims. Die vierden die dag het begin van Eid al-Adha, het offerfeest dat tot donderdag duurt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`