Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ingrijpende maatregel

Hongkong schrapt vluchten om volkswoede vanwege politiegeweld

12 augustus 2019 11:30 Aangepast: 12 augustus 2019 13:56
Demonstranten in Hongkong noemen politie moordenaars Beeld © Thomas van Linge

De luchthaven van Hongkong heeft alle uitgaande vluchten geschrapt. Een nieuwe stroom demonstranten in de voornaamste hallen van het vliegveld vormt de aanleiding tot de maatregel.

De luchtvaartautoriteiten hebben alle reizigers geadviseerd de terminals zo snel mogelijk te  verlaten.

'Ga naar huis'

Het sluiten van de luchthaven op het eiland Chek Lap Kok geldt als de meest ingrijpende maatregel in de negen weken van protesten tegen het bestuur van het autonome Hongkong.

Naar schatting 5000 betogers zijn in de vertrek- en aankomsthallen gaan zitten, maar tegen het begin van de nacht werd er door demonstranten opgeroepen het voor gezien te zouden en naar huis te gaan. 

KLM: 'Veiligheid heeft hoogste prioriteit'

Of de situatie in Hongkong ook Nederlandse reizigers treft, is nog niet duidelijk. De KLM zegt één keer per dag op Hongkong te vliegen. "Die vlucht gaat ook weer terug", zegt een woordvoerder. "De KL888 van Hong Kong naar Amsterdam is al vertrokken en komt om half 7 vandaag aan op Schiphol, conform schema. De KL887 vertrekt om 17.15 uur, we zijn nu aan het kijken of die vertrekt. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit."

Meisje blind door rubberen kogel

"De omvang en spontaniteit van het protest zijn ongelooflijk", zegt RTL Nieuws-journalist Thomas van Linge, die bij de luchthaven is. "Gisteren had iedereen het idee dat er vandaag niks zou gebeuren, omdat op maandag iedereen naar zijn werk moet. Maar het geweld van de politie gisteravond heeft de bevolking geschokt en woedend gemaakt. Met name een incident waarbij een jong meisje dat bij de eerste hulp werkte in een oog werd geraakt met een rubberen kogel. Zij is nu aan één oog blind."

Protestborden in Hongkong Protestborden in Hongkong

“Demonstranten schreeuwen constant leuzen als 'Shame on Hong Kong Police!' en 'Free Hong Kong'. Bezoekers die arriveren krijgen pamfletten met daarop teksten als 'Hong Kong is not safe' en 'Please forgive us for the 'unexpected' Hongkong."

Protestcartoon van de demonstranten Protestcartoon van de demonstranten
Reizigers krijgen dit soort pamfletten van de demonstranten Reizigers krijgen dit soort pamfletten van de demonstranten

"Ze proberen hiermee duidelijk te maken dat de stad in crisis is en dat het niet een gewone zomer is", vervolgt Van Linge. "Voor een stad die voor een heel groot deel afhankelijk is van toerisme zijn acties als deze dus extra bijzonder. Hongkongers riskeren hiermee hun eigen inkomen."

Protestborden op het vliegveld van Hongkong Protestborden op het vliegveld van Hongkong

Veilig op vliegveld

"Ondanks het geweld van de afgelopen dagen is de sfeer op het vliegveld niet gespannen, maar juist opgewonden. Demonstranten weten dat de politie zich hier niet zal wagen en dat de mensen op het vliegveld veilig zijn om te demonstreren. Velen ervaren deze demonstratie dus ook als een kleine overwinning op de regering van Hongkong, zeker nu het vliegveld ook vluchten cancelt."

Pamfletten in de vertrekhal Pamfletten in de vertrekhal

Uitleveringswet

De protesten begonnen begin vorige maand vanwege een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen uit Hongkong naar China te sturen, om daar een proces te krijgen. 

Hongkong trok de omstreden uitleveringswet in, maar dit bracht de demonstraties niet ten einde. Demonstranten zeggen dat hun vrijheid de afgelopen jaren is afgenomen en eisen democratische hervormingen.

Bende valt reizigers aan in treinstation Hongkong

Heftige beelden uit een treinstation in Hongkong, waar tientallen mannen in witte shirts zondag passagiers aanvielen met stokken en paraplu's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore