Slachtoffers teleurgesteld

'Zelfmoord?' Wilde complottheorieën na dood miljardair Jeffrey Epstein

11 augustus 2019 23:09 Aangepast: 12 augustus 2019 09:54
Epstein en de gevangenis waar hij dood werd gevonden. Beeld © EPA

De FBI onderzoekt de zelfmoord van de omstreden investeerder Jeffrey Epstein. De miljardair zat in de cel in afwachting van een rechtszaak voor het misbruik van minderjarige meisjes. Epstein ontliep eerder een zware straf door een deal met justitie. Deze keer zag het er heel wat ernstiger uit voor de miljardair. Zijn dood leidt tot de wildste speculaties. Mede dankzij president Trump.

De 66-jarige Epstein was een maand geleden in staat van beschuldiging gesteld voor misbruik van minderjarige meisjes en vrouwenhandel. Hij zat sinds die tijd in de cel en werd niet op borgtocht vrijgelaten. Epstein ontkende alle aantijgingen.

Zelfmoordtoezicht

Gisterochtend vonden bewakers het lichaam van de bewusteloze Epstein in zijn gevangeniscel. Later die dag stierf hij. De steenrijke investeerder was een maand geleden ook al buiten bewustzijn aangetroffen in zijn cel.

Toen werd uitgegaan van een zelfmoordpoging. Epstein was daarna onder 24-uurs zelfmoordtoezicht geplaatst. Dat toezicht was recent afgebouwd. Ook had hij om de dreiging van zelfmoord een celgenoot gekregen, maar ook die was inmiddels overgeplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steenrijke misbruikverdachte Jeffrey Epstein pleegt zelfmoord in cel

Nieuwe aanklachten

Epstein stierf een dag nadat honderden nieuwe juridische documenten rond zijn rechtszaak openbaar waren gemaakt. Uit die documenten bleek dat er nieuwe aanklachten waren tegen hem. Ook waren er aanklachten van misbruik door sommige van zijn invloedrijke vrienden.

De autoriteiten kwamen na zijn zelfmoord direct onder vuur te liggen. Hij zou beter in de gaten moeten zijn gehouden, is het verwijt.

Complottheorieën

Ook leidde zijn dood meteen tot wilde complottheorieën. Op sociale media wordt uitgebreid gespeculeerd over de machtige en rijke personen die profiteerden van de dood van de steenrijke investeerder. Veel twitteraars denken niet dat Epstein zelfmoord heeft gepleegd, maar is vermoord. Zo kan hij andere machtige personen die bij het misbruik van de minderjarige meisjes waren betrokken, niet verlinken.

Want Epstein was goed bevriend met de rijken en machtigen der aarde. De miljardair was bevriend met oud-presidenten en leden van koningshuizen over de hele wereld. Hij was een graag geziene gast op feestjes van de rijken en machtigen der aarde en zij op zijn feesten.

Zo waren oud-president Bill Clinton en de huidige president Donald Trump goed bevriend met Epstein, net als de Britse prins Andrew. Trump ontkent dat hij close was met Epstein. Volgens de president hadden ze al jaren geen contact meer nadat ze ruzie hadden gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dood Epstein 'heel erg' voor slachtoffers: geen rechtszaak na zelfmoord

Trump niet verrast over dood

Diezelfde Trump blies de complottheorieën verder leven in door een tweet over Epstein en Bill Clinton te retweeten. Daarin stond dat Epstein informatie had over Clinton en nu dood was. Iedereen die daar niet verbaasd over was werd opgeroepen te retweeten. Wat Trump dus deed.

Politiek tegenstanders reageerden verontwaardigd, zo'n retweet was niet-presidentieel. Anderen zagen de tweet juist als versterking van hun vermoeden dat de dood van Epstein geen zelfmoord was. De FBI onderzoekt de dood van de investeerder.

De retweet van Trump. De retweet van Trump.

Slachtoffers teleurgesteld

Intussen reageerden de vermeende slachtoffers van Epstein teleurgesteld op zijn dood. Ze vinden dat hij zijn verdiende straf op deze manier ontloopt. "Ik ben heel erg boos en gekwetst als ik er aan denk dat hij opnieuw dacht dat hij boven ons stond en de makkelijke uitweg heeft genomen", zei Jena-Lisa Jones in een statement.

"Ik ben boos dat Jeffrey Epstein niet de overlevenden van zijn misbruik onder ogen moet komen in de rechtbank", zegt een ander vermeend slachtoffer, Jennifer Araoz. "We moeten de rest van ons leven verder met de littekens van zijn acties."

Schadevergoeding

Een advocaat van enkele slachtoffers zal na zijn dood nog steeds een schadevergoeding vragen voor het leed dat haar cliënten is aangedaan. "We hadden liever dat hij leefde zodat er recht gedaan kon worden. Maar de civiele zaken kunnen gewoon doorgaan tegen zijn bedrijf. Slachtoffers dienen gecompenseerd te worden voor het leed dat hij ze heeft aangedaan."

Epstein wordt er van beschuldigd dat hij tussen 2002 en 2005 meisjes jonger dan 18 jaar betaalde voor seks in zijn huizen in Manhattan en Florida. In 2008 wist hij vervolging voor hetzelfde vergrijp te voorkomen door schuldig te pleiten aan een veel lichter vergrijp. Dat leek nu niet meer te lukken. Als hij schuldig zou worden bevonden, dreigde Epstein 45 jaar achter de tralies te verdwijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore