'Burgeroorlog binnen burgeroorlog'

Separatisten plegen 'staatsgreep' in Jemen, 40 doden

11 augustus 2019 06:44 Aangepast: 11 augustus 2019 13:48
Een politieauto blokkeert een gebombardeerde straat in Sanaa, Jemen. Beeld © EPA

Het conflict in Jemen, waar al jaren een burgeroorlog gaande is, wordt nu nog ingewikkelder. Er zou gisteren sprake zijn geweest van een couppoging door separatisten uit het zuiden van Jemen. Een 'burgeroorlog binnen een burgeroorlog', wordt het genoemd. Bij de gevechten zijn tot nu toe zeker 40 mensen om het leven gekomen.

De separatisten vochten eerder nog aan de kant van president Hadi tegen de Houthi-opstandelingen, maar namen gisteren grotendeels de havenstad Aden in. Ze willen het zuiden van Jemen weer afscheiden van de rest van het land. Zuid-Jemen was tot 1990 een onafhankelijke staat.

Gisteren gingen de separatisten akkoord met een staakt-het-vuren. Daarin zou staan dat ze zich moesten terugtrekken uit het paleis en de legerkampen.

'Er volgen meer'

Toen dit niet gebeurde besloot de coalitie, geleid door Saudi-Arabië, over te gaan tot bombardementen. "Dit is de eerste actie en er volgen meer als onze eisen niet worden ingewilligd", aldus een woordvoerder van de coalitie.

Regeringstroepen vlakbij de havenstad Hodeidah Regeringstroepen vlakbij de havenstad Hodeidah

Door de veroveringen dreigt volgens experts een burgeroorlog binnen een burgeroorlog. De Jemenitische overheid verdenkt de Verenigde Arabische Emiraten van het steunen van de couppoging.

Veertig mensen gedood

De jarenlange strijd in Jemen heeft geleid tot een humanitaire crisis in het straatarme land.

Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn volgens de VN opnieuw tientallen mensen gedood en enkele honderden gewond geraakt. "Voorlopige rapporten geven aan dat er maar liefst veertig mensen zijn gedood en 260 gewond geraakt", aldus een VN verklaring. 

"Het is hartverscheurend dat tijdens het Offerfeest families rouwen om de dood van hun geliefden in plaats van samen in vrede en harmonie te leven", aldus Liese Grande, de humanitair coördinator van de VN in Jemen. "Onze belangrijkste zorg op dit moment is het sturen van medische teams om de gewonden te redden," zei ze.

Burgers opgesloten in hun huizen

"We maken ons ook grote zorgen over berichten dat burgers die in hun huizen opgesloten zitten, zonder voedsel en water komen te zitten", voegde Grande eraan toe. Ze drong er bij de strijdende partijen op aan om de burgers te beschermen.

"We vragen de autoriteiten om een onbelemmerde toegang voor humanitaire organisaties te garanderen," zei ze verder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore