Misbruikschandaal

Dood Epstein 'heel erg' voor slachtoffers: geen rechtszaak na zelfmoord

10 augustus 2019 16:24 Aangepast: 10 augustus 2019 20:11
Jeffrey Epstein.

Tientallen minderjarige meisjes zouden zijn misbruikt door miljardair Jeffrey Epstein. Hij zou worden berecht, maar door zijn vermoedelijke zelfmoord afgelopen nacht, gaat dat niet door. "Het is heel erg voor de slachtoffers", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Die slachtoffers keken waarschijnlijk erg uit naar het proces van Epstein. Mouthaan: "De slachtoffers dachten dat er eindelijk een rechtszaak zou komen, nadat zij jarenlang voor prostituees werden uitgemaakt. Nu komen de details mogelijk nooit naar buiten en zal hij nooit een echte straf krijgen."

Eerdere poging

Veel mensen die vandaag in de Verenigde Staten wakker worden met het nieuws vragen zich vooral af hoe Epstein zelfmoord kon plegen. Hij probeerde het in juli namelijk al eerder en werd daarna in de gaten gehouden 'in het kader van zelfmoordpreventie'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steenrijke misbruikverdachte Jeffrey Epstein pleegt zelfmoord in cel

"Dat hoort niet mogelijk te zijn", zegt Mouthaan. "Daar gaan echt heel veel vragen over komen."

Vrienden met Trump en Clinton

Ook verwacht Mouthaan vele samenzweringstheorieën over de dood van Epstein. De miljardair was vroeger namelijk vrienden met bijvoorbeeld Trump en Clinton. "Veel mensen gingen er vanuit dat er in dit proces veel informatie naar buiten zou komen over de allerrijksten van de VS."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardair Epstein wilde menselijk ras verbeteren met zijn eigen sperma

En dat komt er nu waarschijnlijk niet. "Of het Openbaar Ministerie moet zeggen dat er genoeg aanleiding is om alsnog door te gaan, maar die lat ligt hoog. Epstein is dood, hem kun je niet meer vervolgen."

Zaak-Epstein

Epstein werd begin juli opgepakt. Hij werd verdacht van het seksueel uitbuiten en misbruiken van minderjarige meisjes. Epstein zou zijn slachtoffers naar verschillende huizen hebben gelokt en had seks met ze. Ook betaalde hij ze om weer nieuwe meisjes te rekruteren. Sommigen waren pas 13 jaar.

Epstein werd in 2005 al onderzocht door de politie. Er waren geruchten over het seksueel misbruiken van minderjarigen in zijn huis in Florida. Hij zei dat hij niet wist dat de meisjes minderjarig waren, en dat de seks met wederzijdse instemming had plaatsgevonden.

Tientallen aanklachten

In 2007 dreigde voor Epstein opnieuw vervolging vanwege tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige meisjes, waarbij de jongste 14 jaar oud zou zijn. Ook zou hij anderen hebben aangezet om de meisjes te misbruiken en zou hij werknemers hebben betaald om hem slachtoffers te bezorgen.

Epstein wist een zware straf te ontlopen door te schikken met justitie voor een minder zwaar misdrijf. Hij zat een celstraf van 13 maanden uit in een half-open gevangenis. Overdag mocht hij naar zijn kantoor om te werken.

Veel van de slachtoffers waren het niet eens met die lichte straf en gingen daar de afgelopen jaren tegen in beroep. In februari van dit jaar verwierp een rechter in Florida de schikking tussen Epstein en justitie.  

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie
0900-0113
 
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore