Achtergrondchecks

Republikeinen staan open voor iets strengere wapenwetten

09 augustus 2019 03:14 Aangepast: 09 augustus 2019 03:18
Beeld © Getty Images

Na de twee recente schietpartijen in de VS lijkt er een klein beetje beweging te komen in het debat over de wapenwetgeving. De Republikeinen, die strengere wapenwetten al tientallen jaren tegenhouden, zetten de deur nu op een kier.

Mitch McConnell, voorman van de Republikeinen in de Senaat zegt op zijn minst open te staan voor de discussie over uitgebreidere achtergrondchecks bij de verkoop van een vuurwapen.De senator heeft zich in het verleden altijd verzet tegen dergelijke onderzoeken naar iemands achtergrond.

Steun voor achtergrondchecks

McConnell zei op de lokale radio van Kentucky dat het debat over wapengeweld volgende maand in de Senaat vooral in het teken zal staan van de discussie omtrent uitgebreidere achtergrondchecks. "Daar is veel steun voor", zei hij.  Ook president Donald Trump staat daar volgens hem voor open.

Of beiden striktere wapenregels ook daadwerkelijk zullen steunen, is nog maar de vraag. Trump verbond op Twitter de achtergrondchecks aan nieuwe immigratiewetgeving, waarover hij al lange tijd met de Democraten in de clinch ligt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen doden bij schietpartijen in Texas en Ohio

Vorig weekend werd Amerika opgeschrikt door twee massale schietpartijen binnen enkele uren na elkaar, waarbij tientallen doden vielen. Opnieuw laaide daardoor het debat over het wapenbezit in de VS weer op, zoals altijd na grote schietpartijen. Tot nu toe veranderde er echter nauwelijks iets aan de wapenwetgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore