Nieuwe regels

'Centrum Rome wordt museumzaal'

08 augustus 2019 01:58 Aangepast: 08 augustus 2019 08:01
Toeristen worden verzocht om op te staan.

Het is niet meer toegestaan in Rome op de beroemde Spaanse Trappen te gaan zitten. Toeristen en bewoners van Rome merken dat het bestuur van de eeuwige stad het centrum als een museum beschouwt en het zo ook wil 'runnen', berichtten Italiaanse media.

Het Romeinse erfgoed moet beschermd worden tegen bijvoorbeeld de vele morsende eters op straat, koffers of tassen met wieltjes of halfblote toeristen die in eeuwenoude fonteinen springen.

Agenten met fluitjes

Het was door optreden van de politie recent al duidelijk dat het bijvoorbeeld niet meer is toegestaan te eten op de beroemde marmeren Spaanse Trappen. Maar op fluitjes blazende agenten hebben deze week ook duidelijk gemaakt dat het nu ook verboden is om op de trappen te zitten. Het kan een boete van 250 euro opleveren.  

Pas op in Rome: 250 euro boete voor een ijsje op de Spaanse Trappen

Je kunt sinds kort hoge boetes krijgen voor het zitten op de rand van de Trevifontein. Even pootje baden kost je 250 euro en een broodje op de oude trappen nog meer.
De Spaanse Trappen in Rome. De Spaanse Trappen in Rome.

De gemeente heeft eerder een reeks verordeningen uitgevaardigd, ook voor bewoners van de stad. Het is nu bijvoorbeeld ook verboden aan straatzijden was te drogen te hangen, wat veel Romeinen doen. Wie op zijn balkon een plantje water geeft, moet opletten dat er geen druppels door de bloempot heen naar de straat sijpelen of druppelen.

Proces-verbaal Heidi Klum

De sancties worden niet alleen genomen tegen de vele anonieme bezoekers of bewoners van oude steden als Rome en Venetië. Italiaanse media hebben gemeld dat de gemeentepolitie van Anacapri op het eiland Capri een proces-verbaal heeft opgemaakt tegen het bekende Duitse fotomodel Heidi Klum en haar nieuwe man Tom Kaulitz. Ze zouden hebben gezwommen in de 'grotta azzura', de blauwe grot, en dat is verboden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore