Golf van geweld

Ondanks vredesonderhandelingen dagelijks aanslagen in Afghanistan

07 augustus 2019 14:42 Aangepast: 07 augustus 2019 15:10
Een militair in Afghanistan. Beeld © EPA

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vandaag 14 mensen om het leven gekomen, nog eens 145 personen raakten gewond. Terwijl er vredesonderhandelingen zijn en het land zich opmaakt voor verkiezingen zijn terreuraanslagen er bijna dagelijkse kost.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De autobom vandaag ging af bij een checkpoint vlak buiten een politiekantoor. Het kantoor ligt vlak bij een wervingscentrum voor het Afghaanse leger. 

Taliban en IS

Beide locaties zijn eerder het doelwit geweest van aanslagen. Behalve de Taliban is ook terreurbeweging IS in Afghanistan actief 

Recentelijk gaat het land gebukt onder een golf van geweld. De Verenigde Naties (VN) berekenden vorige maand dat zeker 1366 burgers in de eerste helft van dit jaar om het leven zijn gekomen door het conflict. In die tijd raakten er ook nog eens 2446 burgers gewond. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. De VN noemt de aanvallen 'schokkend on onacceptabel'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: Nederland blijft gewoon tot 2021 in Afghanistan

Troepen land verlaten

In het door geweld verscheurde land vechten troepen die de regering in Kabul steunen tegen groepen als de Taliban. Die onderhandelen met de Verenigde Staten over vrede, maar de strijd gaat ondertussen gewoon door. Vredesonderhandelingen moeten er voor zorgen dat de 20.000 Amerikaanse en andere westerse troepen in september het land verlaten.

Een aantal weken later moeten er dan presidentsverkiezingen worden gehouden. De verkiezingen zijn eerder al uitgesteld.

Helft land onder controle

Vorige week kwamen bij een aanslag op het kantoor van Amrullah Saleh, de nummer twee achter huidig president Ashraf Ghani, vierentwintig mensen om het leven. Na de explosie ontstond een vuurgevecht van zes uur tussen de terroristen en soldaten van het Afghaanse leger. Saleh raakte lichtgewond.

De Taliban erkent de aankomende verkiezingen niet. Het heeft de bevolking opgeroepen de stembusgang te boycotten en laat weten dat het er alles aan zal doen om het tegen te werken. De Taliban ziet de Afghaanse regering als een verlengstuk van de Verenigde Staten. De Taliban heeft ongeveer de helft van Afghanistan onder controle, meer dan ooit sinds de Amerikaanse invasie in 2001.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse militairen gewond bij oefening in Afghanistan

Correspondent Olaf Koens: Vrede in Afghanistan lijkt erg optimistisch

"Er lijkt maar geen einde te komen aan het geweld’, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. ‘Er worden al jaren vredesonderhandelingen gevoerd, maar zelden heeft dat echt tot resultaten geleid. De deadline voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen is in zicht, maar of dat ook werkelijk gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Volgens Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is de kans op vrede er groter dan ooit. Hij geeft een mogelijke vredesovereenkomst een reële kans van slagen. Dat lijkt mij bijzonder optimistisch. Juist nu zien we een toename van de aanslagen, met de komende verkiezingen lijken de spanningen alleen maar toe te nemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore