Omstreden grensgebied

Pakistaanse premier vreest etnische zuiveringen in Kashmir

07 augustus 2019 02:37 Aangepast: 07 augustus 2019 06:29
Demonstranten verbranden foto's van de minister-president van India. Beeld © AFP

Nadat India maandag de autonomie van het omstreden gebied Kashmir opzegde, vreest Pakistan er nu voor etnische zuiveringen. De Pakistaanse premier noemt de actie van India een schending van het internationale recht.

Maandag liet de Indiase regering weten de speciale status van Kashmir op te zeggen. India en Pakistan voerden al meerdere oorlogen over het grensgebied. Beide landen zeggen aanspraak te maken op de regio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrede tussen Pakistan en India ver te zoeken: zeker 7 doden in Kashmir

Schending internationaal recht

Die Pakistaanse premier Imran Khan vreest voor de veiligheid van Kashmiri's in het gebied. Khan liet weten 'de wereld te zullen vertellen' wat er momenteel gebeurt. Ook maakt hij plannen om naar de Verenigde Naties stappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pakistan laat neergeschoten Indiase piloot vrij 'als gebaar van vrede'

Afgesloten van de buitenwereld

Inmiddels is Kashmir al twee dagen afgesloten van de buitenwereld: telefoon- en internetverbindingen zijn verbroken en politici die zich tegen de Indiase regering keren, zouden zijn gearresteerd. Duizenden militairen zijn in het gebied op de been om de orde te bewaren.

Al jarenlang onrustig

India is overwegend hindoeïstisch en in Kashmir wonen voornamelijk moslims. In de afgelopen drie decennia vielen er al duizenden doden door gevechten en terroristische aanslagen.

Behalve Pakistan heeft ook buurland China laten weten het niet eens te zijn met de actie van India om de autonomie van het gebied op te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

17 doden bij bloedige aanslag op Indiase leger Kashmir

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore