Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Schutter postte op forum

Forum 8chan onder vuur na bloedbad El Paso: wat is deze 'beerput van haat'?

05 augustus 2019 12:33 Aangepast: 05 augustus 2019 12:47
Rouwenden na de schietpartij in El Paso. Beeld © EPA

​​​​​​​Cyberbeveiliger Cloudflare verbreekt alle banden met het omstreden forum 8chan na het bloedbad in de Amerikaanse stad El Paso. De schutter werd geïnspireerd door gebruikers van het forum. Mogelijk plaatste hij er ook een manifest, vlak voor zijn aanslag. Internetexpert Danny Mekić legt uit wat voor site 8chan is.

Het bedrijf, dat websites beschermt tegen onder meer ddos-aanvallen, wil 8chan niet meer als klant hebben. Als 8chan niet meer wordt beschermd door Cloudflare, wordt het veel eenvoudiger voor tegenstanders om de site met een aanval uit de lucht te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdachte bloedbad sprak sympathie uit voor Christchurch-schutter'

Beerput van haat

De topman van Cloudflare, Matthew Prince, noemt 8Chan 'een beerput van haat'. "Ze hebben bewezen dat ze wetteloos zijn en die wetteloosheid heeft meerdere tragische doden veroorzaakt".

8chan is al langere tijd omstreden. Ook andere ultrarechtse terroristen maakten gebruik van de site en ook werd er kinderporno geplaatst. De website werd in 2013 opgericht door Frederick Brennan, zegt jurist en internetexpert Danny Mekić.

Reactie op Facebook

"De site was een reactie op andere sociale media die heel strikt modereerden op inhoud", zegt Mekić. "Als bijvoorbeeld Facebook vindt dat iets tegen hun eigen regels ingaat, dan verwijderen ze het, zoals afbeeldingen van blote borsten. 8chan heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan en staat alles toe zolang het niet bij wet verboden is."

"Het is een vrij eenvoudige berichtensite", zegt Mekić. "Iedereen kan een eigen kanaal, een board, oprichten over een onderwerp. Op dat board kunnen gebruikers berichten plaatsen. De bedoeling is dat de oprichter van het kanaal zelf reacties verwijdert die illegaal zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder sterft bij bloedbad El Paso terwijl ze haar baby redt

Politiek en crypto's

Populaire onderwerpen op het forum zijn cryptocurrencies, politiek, videospelletjes en cartoons. "Maar het is dus ook de ideale plek voor extreme discussies en omstreden materiaal. Het zelf modereren werkt dus niet altijd even goed. Daarom wordt de site ook geweerd van Google."

De oprichter van 8chan, Fredrick Brennan, riep gisteren op om te stoppen met het forum, waar hij niet meer bij betrokken is. "Het doet de wereld geen goed. Het is volkomen negatief voor iedereen behalve de gebruikers", zei hij in een interview.

Meer modereren

Mekić denkt niet dat de site verdwijnt. "Cloudflare is belangrijk om een site te beschermen, maar er zijn ook andere aanbieders die die beveiliging leveren. Een andere bedrijf, BitMitigate, is inmiddels in gesprek met 8chan."

Mekić hecht veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting, vanzelfsprekend als dat binnen de wet plaatsvindt. "Sites moeten zich wat mij betreft altijd aan de wet houden. Maar doordat andere site die vrijheid beperken, ontstaat er meer ruimte voor sites die die vrijheid extreem oprekken. Dat zie je bij 8chan. Ik denk dat ze zich daar nu eens achter de oren moeten krabben en meer moeten gaan modereren tegen illegale content."

Amerika opgeschrikt door twee dodelijke schietpartijen

Twee dodelijke schietpartijen in de VS in 24 uur tijd. Alweer schrikt Amerika voor de zoveelste keer op van twee shootings waarbij in totaal 29 doden vallen en minstens 42 gewonden te betreuren zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore