Opvolger aquarius

Nieuw reddingsschip op weg naar Libische kust

04 augustus 2019 23:30 Aangepast: 05 augustus 2019 07:18
De Ocean Viking verlaat de haven van Marseille Beeld © AFP

Artsen zonder Grenzen e n SOS Méditerranée zijn met een nieuw schip op weg naar de Middellandse Zee. Daar gaan ze onder Noorse vlag verder met hun reddingsacties voor de kust van Libië.

Het schip Ocean Viking, van oorsprong een offshore bevoorradingsschip, verliet vanavond de haven van Marseille.  Het kan ongeveer tweehonderd mensen herbergen en is het grootste reddingsvaartuig in de Middellandse Zee.

Het schip zou tegen het einde van de week moeten aankomen voor de Libische kust. 

Aquarius

Het reddingsschip Aquarius, dat sinds 2016 door beide organisaties gezamenlijk wordt geëxploiteerd, moest in 2018 na grote druk vanuit Italië zijn activiteiten staken.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Frankrijk zoekt oplossing migrantenschip Aquarius

Het centrale Middellandse Zeegebied is een van de gevaarlijkste vluchtroutes voor mensen die vanuit Afrika Europa willen bereiken. Veel landen weigeren schepen met migranten en vluchtelingen aan boord te laten aanmeren in hun havens. 

Extreem gevoelig

Reddingsacties voor de kust van Libië liggen extreem gevoelig. Het internationaal zeerecht schrijft voor dat schepen in nood altijd geholpen dienen te worden door andere schepen die in de buurt zijn en dat wie gered wordt in de dichtstbijzijnde veilige haven onderdak moet krijgen.

Hulporganisaties worden er onder meer door Italië van beschuldigd samen te spannen met Libische mensensmokkelaars die vluchtelingen bewust met onveilige bootjes de zee op sturen, waar ze vervolgens wel moeten worden opgepikt door reddingsschepen, waarna het Italiaanse eiland Lampedusa altijd de dichtstbijzijnde veilige haven is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore