Schietpartij van El Paso

'Verdachte bloedbad sprak sympathie uit voor Christchurch-schutter'

04 augustus 2019 09:25 Aangepast: 04 augustus 2019 15:19
Bewakingsbeelden van de schutter. Beeld © AFP

Het haatmanifest waarin het bloedbad van El Paso werd aangekondigd, stond al bijna twintig minuten online voordat de politie een telefoontje kreeg over de schietpartij. Dat schrijft The New York Times.

Bij de schietpartij in de Walmart-supermarkt in de stad El Paso op de grens van de Verenigde Staten met Mexico kwamen 20 mensen om het leven. 26 mensen raakten gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Glendon redde kinderen tijdens aanslag El Paso: 'Ze renden rond, zonder ouders, huilend'

Of het aangetroffen manifest inderdaad van de verdachte Patrick Crusius (21) is, wordt onderzocht door de politie, meldt de New York Times. In het vier pagina's tellende document spreekt Crusius zijn sympathie uit voor de Christchurch-schutter. Deze man schoot in maart bij twee moskeeën in Nieuw-Zeeland 51 mensen dood.

De politie beschouwt de aanslag als terreurdaad.

Laatdunkend over 'Hispanics'  

In het manifest dat gepost werd op de website wordt laatdunkend gesproken over 'Hispanics' en hun groeiende invloed in Texas. Crusius ging er volgens het manifest vanuit dat hij gedood zou worden door de politie of de 'indringers', zoals hij de Hispanics noemde. Bij de schietpartij zijn drie Mexicanen om het leven gekomen.

Volgens The New York Times is binnenlands terrorisme dat vooral gericht is tegen moslims en minderheden een groeiend probleem in de Verenigde Staten. De FBI verwacht dit jaar veel meer binnenlandse terroristen te arresteren dan buitenlandse. De afgelopen jaren eiste binnenlands terrorisme meer slachtoffers dan buitenlands terrorisme.

Patrick Crusius Patrick Crusius

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore