Poging 2

Nu lukt het wel: flyboarder Franky Zapata vliegt Het Kanaal over

04 augustus 2019 09:14 Aangepast: 05 augustus 2019 10:18
Franky Zapata in actie. Beeld © AFP

Het is uitvinder Franky Zapata gelukt: met zijn flyboard Het Kanaal oversteken. Op 25 juli mislukte zijn avontuur nog, toen hij halverwege wilde tanken en in het water terechtkwam.

Zapata steeg op vanaf Sangatte in Frankrijk en kwam met zijn flyboard 20 minuten later aan de overkant aan de grond in het Engelse St. Margaret's Bay. Weer moest hij tanken halverwege, maar dat ging nu wel goed. Eenmaal aangekomen zwaaide Zapata vanaf zijn board naar de mensen die hem onthaalden.

Vijf motoren

Het board werd voortgestuwd door vijf mini-turbomotoren, waarmee dan tien minuten gevlogen kon worden totdat de brandstof moest worden aangevuld. Dat gebeurde midden op zee vanuit een schip.

De vorige keer mislukte zijn poging dus nog. De 40-jarige Fransman zei daarover dat hij het gas op het verkeerde moment losliet en daardoor in het water viel.

"De laatste vijf tot zes kilometer heb ik er echt van genoten. Of dit een historische gebeurtenis is of niet, ik ben niet degene die dat beslist, de tijd zal het leren. We hebben drie jaar geleden een machine gemaakt en nu zijn we het Kanaal overgestoken", vertelde een huilende Zapata aan verslaggevers bij aankomst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van