Topfunctie

Dijsselbloem grijpt mis: EU draagt Georgieva voor als baas IMF

02 augustus 2019 21:26 Aangepast: 03 augustus 2019 08:17
Georgieva en Dijsselbloem. Beeld © EPA / ANP

De Bulgaarse Kristalina Georgieva wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Europese ministers van Financiën hebben besloten om haar voor te dragen. De Nederlandse ex-minister Jeroen Dijsselbloem was ook in de race, maar kreeg minder steun dan de Bulgaarse.

De topfuncties bij de twee mondiale financiële instellingen Wereldbank en IMF worden sinds het bestaan onderling verdeeld tussen de Verenigde Staten en Europa. De VS levert altijd de baas van de Wereldbank, Europa krijgt het IMF. 

Terugtrekken

Dijsselbloem was lang een van de topkandidaten. Uiteindelijk waren er meer lidstaten die Georgieva steunden. Voor een korte periode was er sprake van een patstelling, maar Dijsselbloem doorbrak die door Georgieva te feliciteren met de overwinning en zich terug te trekken. 

Opvolger van Lagarde

Georgieva volgt waarschijnlijk de Française Christine Lagarde op, die is gekozen als opvolger van Mario Draghi bij de Europese Centrale Bank. 

Ze kwam als winnaar uit de bus van een stemming waarbij de Europese ministers van Financiën konden kiezen tussen haar en Dijsselbloem. Zij waren nog over nadat de andere drie kandidaten, de Portugees Mário Centeno, de Spaanse Nadia Calviño en de Fin Olli Rehn zich eerder terugtrokken uit de strijd.

Georgieva zou volgens betrokkenen nu als kandidaat naar voren worden geschoven omdat ze de meeste stemmen vergaarde. Over de stemprocedures was veel te doen, maar volgens bronnen was het belangrijk dat Europa nu eensgezindheid toonde. 

Favoriet van Britten en Fransen

Georgieva is de favoriete kandidaat van de Fransen. De 65-jarige Bulgaarse, die nu nog een hoge post heeft bij de Wereldbank, heeft als voordeel dat ze uit een Oost-Europees land komt. Oost-Europa kwam er bij de vorige banencarrousel voor Europese topfuncties namelijk bekaaid vanaf. Bovendien zouden ook de Britten voorstander zijn van een kandidaat die niet uit één van de eurolanden afkomstig is.

Voor zij ook echt de baas van het IMF kan worden, moet er nog wel gesleuteld worden aan de statuten. Die schrijven nu namelijk nog voor dat een kandidaat niet ouder dan 65 jaar mag zijn. Insiders zeggen dat het nog problematisch zou kunnen worden. Op 4 oktober wil het IMF stemmen over de nieuwe voordracht, dus het instituut heeft nog een paar maanden om alles te juridisch te regelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas van het IMF? Half miljoen dollar netto en heel veel extraatjes

Dijsselbloem net niet

Dijsselbloem gold lange tijd als een van de favorieten voor de prestigieuze baan omdat hij als voorzitter van de Eurogroep veel ervaring heeft opgedaan met het bezweren van economische crises.

Maar het lijkt erop dat die ervaring juist ook zijn zwakte is geweest. Vooral Zuid-Europese landen zien Dijsselbloem als een kille saneerder. Daar komt ook nog eens bovenop dat hij veel kwaad bloed heeft gezet met zijn Schnaps und Frauen-uitspraak, die werd gezien als een uithaal naar de mentaliteit van bestuurders in Zuid-Europese landen. 

Tweede nederlaag

Voor Nederland is het de tweede grote nederlaag in korte tijd. Vorige maand liep Frans Timmermans op de valreep het voorzitterschap van de Europese Commissie mis. Zijn kandidatuur schoot vooral Oost-Europese landen in het verkeerde keelgat en uiteindelijk ging de baan naar de Duitse Ursula von der Leyen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo liep Frans Timmermans de hoogste baan van de EU mis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore