Ga naar de inhoud
'I can't breathe'

Amerikaanse agent die Eric Garner wurgde nu toch ontslagen

Beeld © AFP

De Amerikaanse agent die vijf jaar geleden een zwarte man wurgde met dodelijk afloop, wordt nu toch nog ontslagen. Het politiekorps van New York onderzocht de dodelijke arrestatie van Eric Garner vijf jaar lang, terwijl de agent al die tijd in dienst bleef.

De 43-jarige Garner, een grote zwarte man met een flink strafblad, werd in 2014 gearresteerd  in New York omdat hij illegaal sigaretten zou verkopen op straat. Hevig geëmotioneerd ontkende hij en wilde hij niet meewerken toen de agenten hem wilden boeien. Direct vlogen vijf agenten op hem af en werkte een van hen Garner tegen de grond met een wurggreep, die hem fataal werd.

Arrestatie gefilmd

De arrestatie werd gefilmd. Op de beelden is te horen hoe Garner roept dat hij niet meer kan ademen, terwijl hij op de grond ligt, maar de agent laat niet los. Agenten in New York bleken die wurggreep ook helemaal niet te mogen toepassen.

Desondanks besloot justitie hem niet te vervolgen, wat tot protesten in New York leidde. Wel kreeg hij binnen de politie een kantoorfunctie, voor zolang het interne onderzoek duurde. Daarmee verdiende hij meer dan 100.000 dollar per jaar. 

Protest
Lees ook:
Protest in New York om dood van Eric Garner

De moeder van Garner zegt 'enige opluchting' te voelen na de beslissing maar noemt het veel te laat.  

Vakbond woest

De vakbond van de politie reageert woest op het ontslag. Een woordvoerder noemt het 'complete politieke verstandsverbijstering'. Volgens hem is de boodschap aan alle agenten 'dat de stad die ze beschermen niet achter hen staat'.

De arrestatie zorgde vijf jaar geleden voor een golf van protest in New York. De laatste woorden van Garner 'I can't breathe' werd de leus bij veel protesten tegen politiegeweld en racisme bij agenten.

'We
Lees ook:
'We willen gerechtigheid voor Eric Garner'