Ga naar de inhoud
Hervormingen

Meer vrijheden voor Saoedische vrouwen: nu ook zelfstandig reizen

Saudische vrouw rijdt auto in juni 2019. Beeld © AFP

Vrouwen in Saoedi-Arabië hoeven niet langer de toestemming van een man te hebben om op reis te kunnen. Dat is een kleine stap om de tweederangspositie van vrouwen in het land te verbeteren.

Lokale media melden dat er vandaag koninklijke besluiten zijn gemaakt: iedere vrouw die ouder is dan 21 jaar mag vanaf nu zelfstandig een paspoort aanvragen.

Saudische
Lees ook:
Saudische vrouwen pikken het niet langer: 'Ik ben mijn eigen voogd'

Meer rechten vrouwen

Dat besluit zou nogal wat gevolgen hebben voor vrouwen in het land. Ook mogen vrouwen nu zelf een geboorte, huwelijk of scheiding bij de burgerlijke stand aan gaan geven.

Daarnaast zouden de koninklijke besluiten vrouwen meer kansen op de arbeidsmarkt bieden. Burgers moeten gelijke kansen krijgen en mogen daarom niet meer worden gediscrimineerd op basis van geslacht, beperkingen of leeftijd.

Netflix
Lees ook:
Netflix verwijdert comedyshow in Saudi-Arabië

Progressieve hervormingen

Vorig jaar juni werd het Saoedische vrouwen al toegestaan om auto te rijden. Eerder dit jaar werd seksuele intimidatie tegen vrouwen verboden. De koninklijke familie van Saoedi-Arabië lijkt druk bezig meer progressieve hervormingen door te voeren.

Tegelijkertijd is er kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties. Amnesty International denkt dat de kleine hervormingen vooral bedoeld zijn om het imago op te poetsen voor buitenlandse investeerders.

Dit
Lees ook:
Dit is de eerste vrouw in Saudi-Arabië met een rijbewijs

Correspondent Olaf Koens: Hervormingen lijken bedoeld voor rijke bovenklasse

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens ziet dat de veranderingen gaande zijn in Saoedi-Arabië. "Het conservatieve land is onmiskenbaar aan het veranderen. Het gaat in het tempo van drie stappen vooruit, twee stappen terug. Er worden grote hervormingen aangekondigd, maar nog steeds tegenstanders geëxecuteerd. Het land wil moderniseren, maar legt critici op de meest gruwelijke manieren het zwijgen op."

"Ondanks de eerdere hervormingen ontvluchten veel jongen vrouwen het land. Ze zetten alles op het spel om misbruik van hun echtgenoten, vaders en broers te ontlopen. De hervormingen lijken soms bedoeld alleen voor een rijke bovenklasse. Vorig jaar waren er beelden te zien van jonge Saoedische vrouwen die in Lamborghini's reden, in het conservatieve binnenland heeft niemand daar wat aan. De standaarden wat betreft mensenrechten, en specifiek vrouwenrechten, zijn zo laag dat iedere verandering monumentaal lijkt."